Baklažānu rullīši (Involtini di melanzane)

Food_Involtini di melanzane

Lieliska uzkoda vai dārzeņu otrais ēdiens, kas jo īpaši garšos baklažānu cienītājiem (itāļu val.: involtini di melanzane alla siciliana).

Sicīlijā baklažāni ir viens no tradicionālajiem dārzeņiem, kas var tikt pagatavoti ļoti dažādos veidos. Šis ir viens no tiem, turklāt, pildījuma sastāvā var tikt izmantotas ļoti dažādas sastāvdaļas, piemēram, pasta, vai tomātu mērce, rīvmaize, sālīto anšovu fileja, rozīnes, ciedru rieksti un kāds no kūstošajiem sieriem (skat. zemāk pievienoto recepti), vai tomātu mērce, olīvas, kaperi un kāds no kūstošajiem sieriem, vai gaļa vai zivis.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 1 liels vai 2 vidēji lieli garie, melnie baklažāni (es izvēlējos vienu lielu baklažānu, lai tā šķēles būtu platākas un būtu vieglāk veidot rullīšus);
  • pildījumam:
    • 200 gr rīvmaizes;
    • 500 ml tomātu mērces;
    • 5 sālītu anšovu filejas vai pāris ēdamkarotes anšovu pastas;
    • pāris ēdamkarotes rīvēta pekorīno vai parmezāna siera;
    • 100 gr kūstoša siera (piem., mocarella, primosale), sagriezta nelielos kubiņos;
    • 50 gr rozīņu;
    • 50 gr ciedru riekstu vai rupji sakapātu valriekstu;
    • 1 neliels sīpols;
    • 1 ķiploka daiviņa;
    • pāris bazilika vai piparmētru lapiņas;
    • oregāno;
    • olīveļļa;
    • sāls, svaigi malti melnie pipari un čili pipari (ja vēlamies);
  • eļļa cepšanai.

Pagatavošana:

  • rozīnes aplejam ar siltu ūdeni un ļaujam tām nostāvēties apmēram 10 – 15 minūtes. Viegli nospiežam un nosusinām;
  • pagatavojam pildījumu, uz pannas nelielā daudzumā olīveļļas apcepot veselu ķiploka daiviņu (vēlāk to izņemsim). Pievienojam smalki sakapātus sīpolus un cepam tikmēr, kamēr tie iegūst zeltainu nokrāsu;
  • pievienojam anšovu filejas, kas sadalītas nelielos gabaliņos vai pāris ēdamkarotes anšovu pastas un ļaujam tām izšķīst;
  • pievienojam nedaudz vairāk kā pusi tomātu mērces (apmēram 300 ml) un sāli un piparus pēc garšas. Visu sautējam uz lēnas uguns tikmēr, kamēr izgaro viss liekais šķidrums (apmēram 15 – 20 minūtes). Apmēram 5 minūtes pirms beigām pievienojam rozīnes un riekstus;
  • noņemam trauku no uguns un pievienojam rīvmaizi, rīvētu pekorīno vai parmezāna sieru un nelielos gabaliņos sadalītas bazilika vai piparmētru lapiņas (masai ir jābūt viegli pabiezai). Atdzesējam;
  • baklažānu ar visu mizu sagriežam apmēram 5 mm biezās šķēlēs. No abām pusēm tās apvārtām rīvmaizē un apcepam eļļā līdz tās iegūst viegli zeltainu nokrāsu. Kārtojam uz virtuves papīra dvieļiem nosusināties no liekā eļļas daudzuma;
  • pagatavojam rullīšus, katras baklažāna šķēles vidū liekot nelielu daudzumu pildījuma un pāris kubiņus kūstošā siera;
  • cepamā trauka apakšējo kārtu izklājam ar nelielu daudzumu tomātu mērces, pārkaisām ar nedaudz oregāno un apslakām ar pāris pilēm olīveļļas. Vienu pie otra kārtojam baklažānu rullīšus;
  • liekam cepties cepeškrāsnī 2000C apmēram 15 minūtes;
  • pasniedzam siltus, pārkaisītus ar sasmalcinātām bazilika vai piparmētru lapiņām un dekorētus ar veseliem riekstiem.

Labu apetīti!

Involtini di melanzaneInvoltini di melanzane1

One Trackback to “Baklažānu rullīši (Involtini di melanzane)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: