Pildīti kalmāri sicīliešu gaumē (Calamari ripieni alla siciliana)

Food_Calamari ripieni

Viens no tradicionāliem sicīliešu ēdieniem (otrais ēdiens), kas dažādās Sicīlijas zonās un dažādās sezonās tiek gatavots atšķirīgos veidos (itāļu val.: calamari ripieni alla siciliana).

Kā tradicionālais pildījums, kas ietilpst ne tikai šī, bet arī daudzu citu ēdienu sastāvā, ir uzskatāms pildījums, kas sastāv no rīvmaizes, siera (tuma, pecorino, caciocavallo semistagionato, u.c.), ķiplokiem, pētersīļiem, olīvu eļļas un šajā variantā arī sasmalcinātiem kalmāru taustekļiem. Pārējās sastāvdaļas, kas papildus var tikt izmantotas pildījuma sastāvā, ir atkarīgas no Sicīlijas zonas un sezonas, piemēram: sālīti anšovi, kaperi, ciedru rieksti un rozīnes (Palermo zona); kaperi, olīvas, svaigi tomāti un baziliks (Mesīnas zona); aitas piena sūkalu (pekorīno) siers un olas (Katānijas zona); svaigs savvaļas fenhelis; sīpoli, u.c.

Pildīti kalmāri var tikt pagatavoti gan uz grila vai cepeškrāsnī ceptā veidā, gan arī dziļākā pannā vai cepeškrāsnī sautētā veidā. Pirmajā variantā pēc to pagatavošanas tie var tikt pasniegti ar mērci, kas pagatavota no olīvu eļļas, citronu sulas un aromatizēta ar dažādām garšvielām, savukārt, otrajā variantā tie jau no paša sākuma tiek gatavoti tradicionāli vai nu baltvīna, vai tomātu mērcē. Tiek pasniegti vai nu veselā veidā izkārtoti uz tomātu mērces (kā otrais ēdiens), vai arī tomātu mērce tiek izmantota kā piedeva pie pastas (spageti) un kalmāri tiek pasniegti gredzenos sagrieztā veidā, izkārtoti tai blakus (pirmais ēdiens).

Tomātu mērcē sautēti pildīti kalmāri

Nepieciešams (4 pers.):

  • 4 vidēji lieli kalmāri;
  • 1 sīpols;
  • 1 -2 ķiploku daiviņas;
  • 500 gr ķiršu tomātiņu;
  • 150 – 200 gr rīvmaizes;
  • 2 ēd.k. sālītu kaperu;
  • pāris sicīliešu sālītās olīvas;
  • ½ gl baltvīna;
  • pētersīļi;
  • pāris bazilika lapiņas;
  • olīvu eļļa pēc vajadzības;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari, čili pipari;
  • papildus pēc izvēles – rīvēts pekorīno, caciocavallo vai parmezāna siers.

Process:

  • sagatavojam kalmārus, atdalot to galvu no ķermeņa daļas, nogriežot taustekļus, noņemot kalmāra ārējo plēves veida ādu un izņemot iekšējo skrimsli. Noskalojam zem auksta tekoša ūdens un noliekam malā nosusināties. Visu darām uzmanīgi, lai kalmāra ķermeni nepārdurtu!;
  • uz pannas nelielā daudzumā olīvu eļļas apcepam smalki sagrieztu pusi sīpola un kalmāra taustekļus. Atdzesējam tos;
  • uz pannas nelielā daudzumā olīvu eļļas apgrauzdējam rīvmaizi. Atdzesējam to;
  • pagatavojam pildījuma masu, viendabīgā masā sajaucot iepriekš apgrauzdēto rīvmaizi, iepriekš apceptos sīpolus un taustekļus, sasmalcinātos kaperus, olīvas, pāris ķiršu tomātiņus, ķiploka daiviņu un svaigus pētersīļus (ja vēlamies, varam pievienot arī rīvētu sieru). Pēc garšas pievienojam sāli un svaigi maltus piparus. Pievienojam olīvu eļļu un visu sajaucam viendabīgā masā;
  • sapildām kalmārus ar pagatavoto pildījumu un galus aizspraužam ar zobu bakstāmajiem kociņiem;
  • nelielā traukā vai pannā ar augstām malām nelielā daudzumā olīvu eļļas apcepam smalki sagrieztu pusi sīpola un vienu veselu ķiploka daiviņu (vēlāk izņemsim) līdz tās iegūst zeltainu nokrāsu. Pievienojam pildītos kalmārus un apcepam kādu brīdi no abām pusēm. Pievienojam baltvīnu un ļaujam tam izgarot. Pievienojam uz pusēm pārgrieztus tomātiņus un bazilika lapiņas un visu sautējam uz mērenas uguns liesmas ar uzliktu vāku apmēram 20 minūtes. Ik pa laikam kalmārus apgrozām. Pēc garšas pievienojam sāli un piparus;
  • pasniedzam karstus, izkārtotus uz tomātu mērces gredzenos sagrieztā veidā.

Labu apetīti!

Food_Calamari ripieni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: