Uz oglēm cepti artišoki (Carciofi alla brace)

Food_Carciofi alla brace

Turpinoties artišoku sezonai, vienā skaistā dienā pārmaiņas pēc nolēmu doties tos iegādāties tur, kur tie aug. Katānijas zonas Ramakas pilsētas virzienā.

Tuvojoties Ramakas pilsētai, abpus ceļiem artišoku lauku kļūst arvien vairāk. Un gandrīz katrā no tiem var redzēt vairākus cilvēkus, kas rosās, tos novācot un sagatavojot vai nu nodošanai vairumuzpircējiem, vai arī saliekot busiņos un pašiem tos izvadājot pa mazajām pilsētiņām un pārdodot.

Piestājām pie viena no šādiem laukiem un labprāt iegādājāmies tik tikko novāktus artišokus pa tiešo no audzētāja. 25 violeto artišoku sainis izmaksāja 5 euro!

Un tā kā artišokus ir labāk pagatavot uzreiz (maksimums uzglabāt pāris dienas), tad izvēlējos tos gatavot uz oglēm ceptā veidā. Tas ir Katānijas zonā ļoti populārs artišoku pagatavošanas veids. Artišoku pildījuma sastāvā tiek izmantotas vai nu tikai garšvielas, vai arī, piemēram, rīvmaize, desiņas, rikotas siers, sālīti anšovi, u.c.

Food_Artichokes_growingFood_Artichokes_roastedCarciofi alla brace

Uz oglēm cepti artišoki ar ķiplokiem un pētersīļiem

Nepieciešams:

  • 8 artišoki;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 1 bunte svaigu pētersīļu;
  • olīvu eļļa;
  • sāls, pipari.

Process:

  • sagatavojam artišokus, tos nomazgājot zem auksta tekoša ūdens, nogriežam liekās kājas līdz artišoku pamatnei un, kā to dara daudzas vietējās sievietes, lai vieglāk atvērtu artišoku lapas, viegli un nedaudz padauzām pa galda stūri;
  • sagatavojam pildījumu, sasmalcinot pētersīļus un ķiplokus. Pievienojam tiem nedaudz olīvu eļļas, svaigi maltus piparus un sāli un sajaucam visu viendabīgā masā;
  • starp artišoku lapām kārtojam pildījumu. Pildījumu vislabāk ir likt ap artišoku sirds tuvējām lapām (tuvāk centram), jo ārējās lapas parasti netiek ēstas un tiek izmestas;
  • kārtojam artišokus uz oglēm un cepam apmēram 25 – 30 minūtes jeb, kamēr no ārpuses tie ir melni. Vajadzīgas gadījumā paņemam un pagaršojam kādu no tiem, lai noteiktu to gatavības pakāpi. Pasniedzam karstus / siltus!

Labu apetīti!

2 Trackbacks to “Uz oglēm cepti artišoki (Carciofi alla brace)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: