Artišoki eļļā (Carciofi sott’olio)

Food_Carciofi sott'olio

Artišoku sezonas laikā šis ir viens no veidiem, kā tos salīdzinoši viegli un ātri sagatavot izmantošanai vēlākam laikam (itāļu val.: carciofi sott’olio). Vislaikietilpīgākais process šajā gadījumā ir artišoku notīrīšana un sagatavošana.

Nepieciešams (apmēram 6 burciņām):

  • 4 kg artišoku (pēc iespējas jaunāku un svaigāku);
  • 1 litrs baltvīna etiķa;
  • 1 – 2 citroni;
  • oregāno;
  • sāls;
  • olīvu eļļa;
  • papildus pēc izvēles – veseli melnie pipari, krustnagliņas, lauru lapiņas, veseli čili pipari, ķiploka daiviņas, pētersīļi, salvija, u.c.

Process:

  • notīrām artišokus, atbrīvojoties no to cietajām un asajām ārējām lapiņām un to sirdis sagriežot uz pusēm vai ceturtdaļās. Liekam tās traukā, aplejam ar aukstu ūdeni un pievienojam nedaudz svaigi spiestas citrona sulas un citronu pusītes (palīdzēs artišokiem nepalikt melniem);
  • tikmēr citā traukā uzvārām šķidrumu, kas sastāv no 1 litra etiķa, 500 ml ūdens un nedaudz sāls (ja vēlamies, tad varam pievienot arī krustnagliņas, lauru lapas, veselus melnos piparus, u.c.);
  • kad šķidrums sāk vārīties, pievienojam artišokus un vārām tos apmēram 5 minūtes (ja nepieciešams, tad artišokus vārām pa daļām, jo tiem nevajag būt ļoti blīviem);
  • notecinām, atdzesējam un nosusinām artišokus, uz visu nakti atstājot izkārtotus uz kokvilnas dvieļa;
  • tālāk pastāv divi varianti: artišokiem pievienojam un sajaucam tos ar garšvielām pirms kārtošanas burciņās, vai arī burciņās tos liekam pamīšus ar garšvielām, t.i. viena kārta nosusināto artišoku, viena kārta garšvielu (piem., veselu melno piparu, ķiploka daiviņu, čili piparu);
  • pārlejam artišokus ar olīvu eļļu un pirms vāka uzlikšanas, nogaidām kādu brītiņu. Ja kāds no artišokiem paceļam uz augšu un izpeld no eļļas, tad pievienojam papildus eļļu. Pirms vāka uzlikšanas katrai burciņai pa virsu uzliekam vienu lauru lapu. Uzglabājam sausā un tumšā vietā. Lai gan varam izmantot uzturā tūlīt pēc pagatavošanas, tomēr labākas garšas iegūšanai vēlams noturēt vismaz 1 nedēļu, ideāli – 1 mēnesi. Pasniedzam kā uzkodu vai izmantojam rīsu un pastas salātos.

Labu apetīti!

Ieteikums:

  • lai tīrot artišokus rokas nepaliktu melnas, ieteicams izmantot cimdus vai rokas apslacīt ar citronu sulu.

Food_Artichoes in oil

2 Trackbacks to “Artišoki eļļā (Carciofi sott’olio)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: