Pasta ar svaigu rikotas sieru un Brontes pistācijām

Food_Pasta_ricotta_pistacchio

Pagātnē šis esot bijis viens no tipiskiem sicīliešu zemnieku un lauksaimnieku ēdieniem (itāļu val.: pasta con la ricotta fresca e pistacchio di Bronte). Ļoti viegli un ātri pagatavojams, jo pastai pieticis pievienot vēl siltu un nedaudz šķidru esošu aitas piena sūkalu (rikotas) sieru, aromatizēt to ar svaigi maltiem melnajiem pipariem vai muskatriekstu un pusdienas bijušas gatavas.

Ja šis variants man šķiet patiešām ļoti vienkāršs un garšas ziņā pārāk maigs un neizteiksmīgs, tad absolūti citāds ir turpat Katānijas zonā vulkāna Etna pakājē esošajā Brontes pilsētā gatavotais. Šeit pastai un svaigam rikotas sieram tiek pievienots smalki sagriezts sīpols, nelielos gabaliņos sagriezts šķiņķis vai cauraugusi gaļiņa un sasmalcinātas īpaši zaļās un aromātiskās Brontes pistācijas, kas šeit tiek sauktas par “zaļo zeltu”. Tā rezultātā tiek iegūts fantastisks ēdiens, kur saldais mijās ar sāļo un  maigais ar pikanto! Iesaku pamēģināt!

Nepieciešams (4 pers.):

  • 280 gr pastas (farfalle, pennette, fusilli, u.c.);
  • 200 gr svaiga aitas piena sūkalu (rikotas) siera;
  • 1 sīpols;
  • 100 – 150 gr šķiņķa vai cauraugušas gaļiņas;
  • 100 – 150 gr sasmalcinātu nesālītu pistāciju un pāris veselas pistācijas dekorēšanai (var tikt izmantoti arī valrieksti un ciedru rieksti);
  • 50 ml olīvu eļļas;
  • nedaudz sāls, svaigi maltu melno piparu.

Process:

  • vieglā sālsūdenī novārām pastu līdz tā ir gandrīz gatava;
  • kamēr vārās pasta, tikmēr uz pannas nelielā daudzumā olīvu eļļas apcepam smalki sagrieztus sīpolus līdz tie iegūst zeltainu nokrāsu. Pievienojam smalki sagrieztu šķiņķi vai cauraugušu gaļiņu un pēc brīža arī sasmalcinātās pistācijas. Visu apcepam 1 – 2 minūtes. Pievienojam svaigu aitas piena sūkalu (rikotas) sieru un ja nepieciešams, nedaudz šķidruma, kurā vārās pasta vai piena (lai izveidotos tāda kā mērcīte). Pēc garšas pievienojam sāli un svaigi maltus melnos piparus;
  • mērcei pievienojam iepriekš novārīto gandrīz gatavo pastu un visu sautējam vēl apmēram 1 – 2 minūtes. Pasniedzam karstu, dekorētu ar sasmalcinātām un veselām pistācijām.

Food_Pasta_ricotta_pistacchio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: