Svētās Agates kūciņas jeb „jaunavas krūtis” (Le Cassatelle di Sant’Agata)

Food_Cassatelle di Sant'Agata

Viens no Svētās Agates, Katānijas pilsētas aizbildnes, svētku tradicionālajiem ēdieniem. Vēl vairāk – viens no šo svētku simboliem, jo apliecina visas tās ciešanas, kuras nācās piedzīvot Svētajai Agatei, kad, izvēloties nodoties kristietībai (reliģijai), viņai tika nocirstas krūtis.

Protams, vizuāli atgādinot sievietes krūtis, šī nelielā, pusapaļās formas kūka ar ķiršu sukādi tās vidū (sicīliešu dialektā:  Cassateddi di Sant’Aita vai „minni di vergini” / „minnuzze” jeb „jaunavas krūtis”), īpaši to aplūkojot pirmo reizi, piesaista uzmanību un neatstāj vienaldzīgu.

Mūsdienās šīs kūkas visbiežāk tiek gatavotas neceptā veidā un izmantojot jau gatavu biskvītu (parādījās spāņu valdīšanas laikā), lai gan sicīliešu vēsturiskā recepte, kas varētu būt radusies arābu valdīšanas laikā, esot paredzējusi smilšu mīklas izmantošanu un kūkas cepšanu krāsnī.

Kūkas pildījums abos variantos sastāv no svaiga aitas piena sūkalu (rikotas) siera, cukura, augļu sukādēm un tumšās šokolādes gabaliņiem.

Kūkas ārpuse, ja tiek izmantots biskvīts, tiek pārklāta ar zaļas vai dzeltenas krāsas marcipāna kārtu (Brontes zaļās pistācijas vai Avolas aromātiskās mandeles) un / vai baltas krāsas cukura glazūru, savukārt, ja tiek izmantota smilšu mīkla – ar baltas krāsas cukura glazūru. Kūka tiek dekorēta ar sarkanas krāsas ķirša sukādi tās vidū!

Kā jau krūtis, tās vienmēr tiek gatavotas un pasniegtas pāra skaitlī!

Nepieciešams (8 – 10 kūkām):

  • mīklai:
    • 600 gr miltu;
    • 120 gr cūku tauku (vai sviesta);
    • 150 gr pūdercukura;
    • 2 olas;
    • vaniļa vai rīvēta viena citrona miziņa;
    • piens – pēc vajadzības.
  • pildījumam:
    • 500 – 700 gr svaiga aitas piena sūkalu (rikotas) siera;
    • 100 gr šokolādes gabaliņu;
    • 100 gr augļu sukādes;
    • 100 gr cukura.
  • glazūrai:
    • 350 gr pūdercukura;
    • 2 olas baltumi;
    • 2 ēd.k. citrona sulas.
  • dekorācijai:
    • 8 sarkanu ķiršu sukādes.

Process:

  • pagatavojam smilšu mīklu, saberžot starp pirkstiem miltus un cūku taukus (sviestu) drumstalainā masā. Pievienojam pūdercukuru, olas un vaniļu. Visu ātri sastrādājam viendabīgā masā. Kad mīkla ir ieguvusi gaisīgu un elastīgu konsistenci, izveidojam bumbu, pārklājam to ar pārtikas plēvi un ieliekam uz apmēram 30 minūtēm ledusskapī;
  • pagatavojam pildījuma masu, ar mikseri sastrādājot viendabīgā masā rikotas sieru un cukuru (ja nepieciešams, visu izberžam caur sietu). Pievienojam augļu sukādes un šokolādes gabaliņus un uz apmēram 30/60 min ievietojam ledusskapī;
  • ietaukojam un izkaisām ar miltiem pusapaļas formas cepamos trauciņus, izklājam tos ar vienu plānu smilšu mīklas kārtu, sapildām ar pildījuma masu gandrīz līdz augšai (!) un apsedzam ar plānu smilšu mīklas kārtu (2 – 3 mm). Pievēršam īpašu uzmanību tam, lai katras kūkas maliņas būtu kārtīgi aizlocītas!!! Liekam cepties cepeškrāsnī 1800C apmēram 25 – 35 minūtes;
  • kad kūkas ir gatavas (zeltaini brūnas), izņemam tās no cepeškrāsns un ļaujam tām atdzist neizņemtām no cepamā trauka;
  • kad tās ir atdzisušas, izņemam no cepamā trauka un novietojam uz grila restēm. Zem grila restēm novietojam trauku, kurā pēc tam satecēs glazūra. Šeit uzmanību!!! – grila restēm un zem tām esošajam traukam ir jābūt tik lieliem, lai tos pēc tam būtu iespējams ievietot ledusskapī vai kādā citā aukstā vietā;
  • pagatavojam glazūru, daļēji saputojot olas baltumus ar šķipsniņu sāls. Pēc tam pievienojam pūdercukuru, citrona sulu un kuļam tikmēr, kamēr izveidojas balta, spīdīga un gaisīga masa;
  • pārklājam uz grila esošās kūkas ar izveidoto glazūru. Darām to ātri, jo kūkām ir jābūt pārklātām pilnībā un no visām pusēm un pārklājumam ir jābūt pēc iespējas viendabīgākam. Ja nepieciešams, paceļam restes un savācam satecējušo glazūru. Izmantojam to vēlreiz;
  • uz restēm esošās kūkas ar visu trauku zem tām ievietojam ledusskapī, kamēr glazūra sastings. Kūkas virspusē novietojam vienu sarkana ķirša sukādi (diemžēl, svētku laikā visi sarkanie ķirši bija izpirkti, tāpēc man nācās iztikt ar zaļas krāsas sukādi). Pasniedzam ar kādu no deserta vīniem, piem., Passito di Pantelleria, Moscato di Noto.

Labu apetīti!

Food_Cassatelle di Sant'Agata_CookedFood_Cassatelle di Sant'Agata_Cooked (1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: