Kjakeres jeb karnevāla perioda cepumi (Le chiacchiere di carnevale fritte)

Food_Chiacchiere

Tuvojoties karnevālam (Sicīlijā tie parasti notiek Februāra sākumā – vidū), arvien biežāk nākas dzirdēt vietējos iedzīvotājus runājam par gan par pašiem svētkiem, gan arī dažādām ar tiem saistītām ēšanas tradīcijām. Tieši tāpēc nolēmu pagatavot vienu no šo svētku simboliem un tradicionālajiem saldumiem – eļļā vārītus cepumus, sauktus par kjakerēm.

Tie ir tipisks karnevāla perioda saldums ļoti daudzos Itālijas reģionos (saukts dažādos vārdos, piem., chiacchiere, lattughe, cenci, donzelle, frappe, sfrappole, crostoli, galani, gale, bugie, u.c.), kas tiek pasniegts pārkaisīts ar pūdercukuru (tradicionālā recepte) vai viena no daļa iemērkta pirms tam izkausētā šokolādē (viens no mūsdienu variantiem). Tas ir ļoti vienkāršs un ātri pagatavojams saldums, kas tiek gatavots jau kopš romiešu laikiem. Tajā laikā tas tika vārīts nevis eļļā, bet gan cūku taukos un gatavots lielos apjomos, lai pietiktu visam karnevāla periodam. Ļoti lēts saldums!

Nepieciešams (4 – 6 pers., apmēram 30 – 40 gab.):

  • mīklai:
    • 250 gr miltu;
    • 50 gr cukura;
    • 25 gr sviesta;
    • 15 ml Marsalas vīna;
    • 2 olas;
    • pavisam nedaudz sāls;
    • 1 citrons vai apelsīns;
  • eļļa vārīšanai;
  • pūdercukurs.

Pagatavošana:

  • pagatavo mīklu – uz galda virsmas izsijā miltus. Pakāpeniski tiem pievieno visas pārējās sastāvdaļas (cukuru, sāli, sviestu, olas un vīnu) un visu sastrādā viendabīgā un elastīgā masā (apmēram 10 minūtes). Izveido bumbu, ietin to pārtikas plēvē un ieliek ledusskapī uz apmēram 1 stundu;
  • galda virsmu nokaisa ar miltiem un no iepriekš pagatavotās mīklas izrullē apmēram 2 mm biezu taisnstūrveida formas gabalu. Ar robainu nazīti sagriež 10 x 5 cm platus mīklas gabalus, turklāt, katra gabala vidū veic divus paralēlus iegriezumus gandrīz visā to garumā;
  • uzkarsē eļļu (eļļa ir pietiekami karsta, ja ap tajā ievietotu koka irbulīti parādās burbulīši) un liek tajā vārīties cepumus pa vienam vai diviem. Vāra līdz tie no abām pusēm iegūst zeltainu nokrāsu. Kārto uz virtuves papīra dvieļiem;
  • pasniedz pārkaisītus ar pūdercukuru vai, ja ir vēlēšanās, vienu to galu iemērc ūdens peldē izkausētā šokolādē. Lieliski sader ar kādu no saldajiem deserta vīniem!

Labu apetīti!

Food_Chiacchiere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: