Citrusu augļu miziņu sukādes (Scorze di agrumi candite)

Food_Candied fruitCitrusu augļu (apelsīnu, citronu, mandarīnu) sukādes ir sīrupā vārītas miziņas, kas tālāk var tikt izmantotas gan kā garšīgs un veselīgs našķis (svarīgi, lai augļi būtu audzēti bez ķīmisku vielu pielietošanas), gan arī kā sastāvdaļa daudzos citos ēdienos (piem., kēksos, tortēs). Sicīlijā tās tiek gatavotas un izmantotas ļoti, ļoti plaši, piem., pazīstamās sicīliešu rikotas siera tortes Cassata un ar rikotas sieru pildīto vafeļu trubiņu Cannoli sastāvā.

Gatavas sukādes slēgtā traukā var tikt uzglabātas ilgstoši, vairākus mēnešus.

Bieži tas ir Ziemassvētku tirdziņos pieejams našķis, kas tiek tirgots pagatavots gan vienkāršā veidā ar cukuru, gan arī ar melno šokolādi, tādējādi vēl vairāk lutinot garšas kārpiņas.

Citrusu augļu miziņu sukādes var tikt pagatavotas divos veidos:

  • klasiskajā jeb lēnajā variantā, kad gabaliņos sagrieztas citrusu augļu strēmelītes nepieciešams vismaz 3 dienas (greipfrūtiem pat 5 dienas) turēt iemērktas aukstā ūdenī, to nomainot 2 – 3 x dienā (nepieciešams tāpēc, lai nebūtu citrusu augļiem raksturīgais rūgtums). Pēc tam vārāmajā traukā tiek kārtots cukurs un ūdens proporcijās 2:1 un kad cukurs ir izkusis, tiek ievietotas arī apelsīnu miziņas. Uz lēnas uguns viss tiek vārīts tik ilgi (neaizmirstam ik pa laikam visu apmaisīt), kamēr ūdens ir iztvaikojis, bet cukurs vēl nav sācis karamelizēties (apmēram 45 min). Pēc tam apelsīnu miziņas tiek kārtotas uz cepamā papīra pēc iespējas atstatus viena no otras un pārkaisītas ar cukuru. Kad tās ir atdzisušas, pasniedzamas kā veselīgs našķis vai kārtojamas slēgtā traukā un uzglabājamas vēlākam laikam;
  • ātrajā variantā, kad citrusu augļiem raksturīgais rūgtums nedaudz būs saglabājies.

Citrusu augļu sukāžu pagatavošana, izmantojot ātro metodi

Nepieciešams:

  • 5 apelsīni (pēc izvēles arī mandarīni, citroni);
  • 250 gr cukura;
  • 250 ml ūdens.

Process:

  • ļoti uzmanīgi nomazgājam apelsīnus zem karsta ūdens un ja nepieciešams, izmantojam mazu birstīti;
  • nolobām mizas un sagriežam tās mums tīkamajā biezumā (0.5 vai 1 cm platas);
  • kārtojam apelsīnu miziņas vārāmajā traukā, aplejam ar aukstu ūdenī tā, lai tās būtu pilnībā nosegtas un vārām. Tiklīdz ūdens sāk vārīties, tā pēc apmēram 10 minūtēm tās noņemam no uguns, nolejam ūdeni un noskalojam zem auksta tekoša ūdens. Kārtojam atpakaļ vārāmajā traukā, aplejam ar aukstu ūdeni un atkārtojam minēto procedūru kopumā 3 reizes;
  • vārāmajā traukā kārtojam cukuru un ūdeni proporcijās 1:1 un kad cukurs ir izkusis, ievietojam arī apelsīnu miziņas tādā pašā apjomā. Vārām uz lēnas uguns tikmēr, kamēr ūdens ir iztvaikojis, bet cukurs vēl nav sācis karamelizēties (apmēram 45 min; citrusu augļu miziņas būs kļuvušas caurspīdīgas). Ik pa laikam visu apmaisām;
  • kārtojam apelsīnu miziņas uz cepamā papīra vai restītēm pēc iespējas atstatus vienu no otras un apkaisām ar cukuru (ja vēlamies, tad vienu galu varam iemērkt ūdens peldē izkausētā šokolādē);
  • pilnībā atdzisušas tās var tikt pasniegtas kā veselīgs našķis vai kārtojamas slēgtā traukā un uzglabājamas vēlākam laikam.

Labu apetīti!

P.S. Visinteresantākā garša sanāk no apelsīniem un laima augļiem, nedaudz skābena garša – no citroniem un nedaudz rūgtena garša – no mandarīniem un greipfrūtiem.

Food_Candied fruit (1) Food_Candied fruit

One Trackback to “Citrusu augļu miziņu sukādes (Scorze di agrumi candite)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: