Pasta kā opera Norma (Pasta alla Norma)

Food_Pasta alla Norma

Viens no Katānijas zonas tradicionālajiem ēdieniem (itāļu val.: pasta alla Norma, sicīliešu dialektā: pasta ca’Norma), kurš mūsdienās ir pazīstams arī ārpus pašas Sicīlijas teritorijas.

Savu nosaukumu tas ir ieguvis pateicoties šajā pilsētā dzimušā slavenā komponista Vinčenco Belīni izcilajai operai „Norma” (1831.g.). Tas notika pavisam netīšām 1920. gadā, kad nelielai draugu kompānijai (tā laika ievērojamām personībām – aktierim, dramaturgam, žurnālistiem), ieturot pusdienas pie viena no viņiem mājās Via Etnea (viena no Katānijas galvenajām ielām, visu aktivitāšu centrs), tika pasniegts šis it kā vienkāršais ēdiens no pastas (spageti), svaigiem tomātiem, ceptiem baklažāniem, rīvēta sālītas rikotas siera un bazilika. Nogaršojot šo ēdienu, slavenais sicīliešu komēdiju autors (un gardēdis) Nino Martoglio esot iesaucies: „Šis pastas ēdiens ir īsta Norma!” (salīdzinot to ar izcilo operu „Norma”). Un tā kā dramaturgam līdzās sēdēja žurnālisti, tad nākamajā dienā šī viņa izteiktā frāze un salīdzinājums bija ieguvuši plašu rezonansi. Katānijas tradicionālajam ēdienam tika piešķirts nosaukums – „Pasta alla Norma!”.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 320 gr pastas (spageti, makaroni, rigatoni);
  • 2 melnie baklažāni;
  • 1 kg gatavu tomātu vai 750 ml tomātu mērces;
  • 1 saišķis bazilika;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 200 gr sālīta rikotas siera (itāļu val.: ricotta salata semi stagionata);
  • olīvu eļļa;
  • sāls, pipari.

Pagatavošana:

  • nomazgātus baklažānus sagriežam šķēlēs vai strēmelēs un apcepam eļļā līdz tie iegūst zeltaini brūnu nokrāsu. Kārtojam uz virtuves papīra dvieļiem;
  • pagatavojam mērci, nelielā daudzumā olīvu eļļas apcepot veselas ķiploka daiviņas, gabalos sagrieztus tomātus (tomātu mērci) un pāris bazilika lapiņas. Pēc garšas pievienojam sāli un piparus un sautējam uz nelielas uguns apmēram 10 – 15 min. Pēc tam izveidojušies masu izspiežam caur sietu, iegūstot tomātu mērci;
  • tomātu mērcei pievienojam apceptos baklažānu gabaliņus (ja tās ir šķēles, tad saplēšam vai sagriežam strēmelēs) un visu sautējam apmēram 5 minūtes;
  • novārām pastu līdz tā ir gandrīz gatava, pievienojam mērcei un, visu nepārtraukti maisot, sautējam vēl apmēram 2 – 3 minūtes. Pasniedzot, ja vēlamies, tad dekorējam ar veselām baklažānu šķēlēm, bazilika lapiņām un rīvētu sālītas rikotas sieru.

Labu apetīti!

P.S. Vasaras sezonā šis ēdiens var tikt pasniegts aukstā veidā kā pastas salāti.

Food_Pasta Norma

One Trackback to “Pasta kā opera Norma (Pasta alla Norma)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: