Raganas saldās ogles (Il carbone dolce di Befana)

Food_Befana_carbone6. janvāris Itālijā ir svētki. Epifānijas svētki. Bērnu svētki, jo šajā dienā tos apciemo ragana, kas viņus apdāvina ar dāvanām un saldumiem – vai nu karamelēm, ja viņi iepriekšējā gadā ir uzvedušies labi, vai oglēm, ja uzvedušies slikti.

Nepieciešams:

300 gr cukura;

200 g pūdercukura;

1 ēd.k. citrona sulas;

1 ēd.k. degvīna (vodkas);

1 olas, tās olbaltums;

Pavisam nedaudz pārtikas krāsvielas – ideāli, ja melnā krāsā!

Process:

  • olbaltumu sakuļam stingrās putās, pēc tam pievienojam pūdercukuru, citrona sulu, alkoholu un pārtikas krāsvielu. Visu kārtīgi samaisām, taču nepārcenšamies (olbaltumam ir jābūt gaisīgai un stingrai);
  • tikmēr citā traukā ieberam cukuru, pievienojam ūdeni tik daudz, lai cukurs būtu nosegts un vārām uz mērenas uguns, kamēr cukurs ir izkusis un masa sāk sabiezēt (apmēram 10 – 15 min);
  • uguni nogriežam uz minimumu un ļoti ātri šajā traukā ar koka karoti iemaisām iepriekš pagatavoto glazūras masu līdz izveidojas vienmērīga konsistence. Pārstājam maisīt uz pāris sekundēm (!), kas ir nepieciešams, lai masa palielinātos apjomā (redzēsiet, ka masa sāks celties uz augšu) un pēc tam visu masu pārliekam uz trauku, kas izklāts ar cepamo papīru (es izmantoju kēksu jeb plumcake formu). Ļaujam tai pilnībā atdzist un sagriežam gabalos. Ja vēlamies iesaiņot kā dāvanu, tad noderēs brūnas krāsas papīrs un džutas audums!

Labu apetīti!

Food_Carbone_Befana

Saistītie raksti:

https://mysicily.wordpress.com/2011/12/07/ziemassvetku-tradicijas-sicilija/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: