Pasta ar zobenzivi un baklažāniem (Pasta con il pesce spada e melanzane)

Food_Pasta_pesce spada_melanzane

Sicīlijas un Kalabrijas zonas jau izsenis ir bijušas slavenas kā zobenzivs nozvejas vietas. Mesīnas jūras šaurumā, kas atdala Sicīliju no Kalabrijas reģiona, vairāk kā 2000 gadus ir tikusi izmantota zobenzivs noķeršanas metode, izmantojot harpūnas (metamo) ieroci un airu laivas (itāļu val.: la pesca con l’arpione). Neskatoties uz 20. gadsimta sākuma zinātnes sasniegumiem, ilgu laiku šī sentēvu metode izdzīvoja par spīti tehnikas attīstībai, līdz visbeidzot 20. gadsimta vidū tās nomainīja motorlaivas un laivas uzbūve un funkcijas tika būtiski pārveidotas.

Par airu laivām un harpūnas metodi … Mesīnas jūrās šaurumā izsenis izmantota metode, kad jūrā devās vairākas airu laivas viena otrai blakus, jo katrai no tām bija atšķirīgas funkcijas, piem., „novērošanas laiva” (saukta par „feluche”) – šai laivai vidū esošais masts bija garāks nekā pārējām laivām, lai uz tās stāvošais cilvēks jau pa gabalu varētu saskatīt zobenzivis un savlaicīgi padot signālu; „ķērāj laiva” (saukta par „luntra”) – ļoti ātra un izveicīga laiva, kas pēc signāla saņemšanas devās zobenzivs virzienā un tās priekšgalā stāvošais cilvēks centās to noķert ar harpūnu; „nāves laiva” – laiva, kur pēc noķeršanas tika izvietota zobenzivs, lai iepriekšējā laiva būtu brīva un atkal varētu doties medībās.

20. gadsimta vidū airu laivas nomainīja motorlaivas (sauktas par „passarelle”) ar daudz garāku mastu laivas vidū (apmēram 20 m) un daudz garāku laivas priekšgalu. Jaunās laivas tagad pildīja visas funkcijas vienpersoniski (vairs nebija vajadzīgas trīs dažādas laivas) – novērošanu, noķeršanu un noķertās zivs izvietošanu. Vienīgā lieta, kas palika nemainīga – specifiskās zināšanas un māksla saskatīt un noķert zobenzivis, izmantojot harpūnas ieroci, kas ir tik tipiski Sicīlijas un Kalabrijas reģioniem. Šīs zināšanas ir izdzīvojušas pateicoties tam, ka tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Jāatzīmē, ka, izmantojot šo metodi, ir iespējams veikt zivju selekciju, t.i. noķeršanai izvēlēties pieaugušu zivi, kas zobenzivs gadījumā var būt pat 4 – 5 m gara un 300 – 350 kg smaga zivs. Īpaši aktīvi zobenzivs ķeršana notiek periodā (Maijs – Augusts), kad tās ir pietuvojušās īpaši tuvu piekrastei.

Swordfish capture

Sicīlijas, Mesīnas jūras šauruma un Kalabrijas reģions tiek uzskatīts par šīs receptes izcelsmes reģionu (ļoti senas un populāras zobenzivs nozvejas tradīcijas, zobenzivs ir viena no vērtīgākajām gastronomijas zivīm, kas tiek gatavota daudzos un dažādos veidos).

Sicīlijā šis ēdiens ir ļoti populārs. Tas var tikt pasniegts gan kā pirmais ēdiens, gan arī kā pastas salāti. Tas ir lielisks piemērs tam, kā, apvienojoties diviem dažādiem produktiem – vienai no vērtīgākajām zivīm (zobenzivij) un vienam no tipiskākajiem dārzeņiem (baklažānam), var tikt radīts tik īpašas smaržas un delikātas garšas pirmais ēdiens.

Atkarībā no Sicīlijas zonas, šī ēdiena sastāvā var tikt izmantotas piparmētras vai bazilika lapiņas, ciedru rieksti, kaperi, olīvas, u.c.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 320 gr pastas (penne, rigatoni, spageti);
  • 300 gr zobenzivs;
  • 1 paliels sicīliešu apaļais violetais baklažāns;
  • 1kg gatavu tomātu vai ķiršu tomātiņi;
  • 2 ķiploka daiviņas un/ vai viens neliels sīpols;
  • ½ glāze sausa baltvīna;
  • olīvu eļļa;
  • sāls, melnie pipari, čili pipari;
  • piparmētru lapiņas;
  • pēc izvēles – pētersīļi, bazilika lapiņas, 1 ēd.k. sālītu kaperu, ciedru rieksti, sālīta rikota, u.c.

Pagatavošana:

  • baklažānus nomazgā, sagriež nelielos kubiņos vai strēmelītēs un apcep eļļā līdz tie no abām pusēm iegūst zeltainu nokrāsu. Kārto uz virtuves papīra dvieļa notecināties no liekā eļļas daudzuma;
  • zobenzivij nogriež ādu un atdala no galvenā kaula, pēc tam sagriež kubiņos;
  • vieglā sālsūdenī liek vārīties pastu līdz tā ir gandrīz gatava (pietrūkst 1 – 2 minūtes);
  • tikmēr nelielā daudzumā olīveļļas pavisam viegli apcep veselu vai uz pusēm sagrieztu ķiploka daiviņu (pēc tam to izņem). Pievieno zobenzivi un visu sautē 1 – 2 minūtes. Apslaka ar baltvīnu un ļauj tam izgarot;
  • pievieno uz pusēm pārgrieztus ķiršu tomātiņus (pēc vēlēšanās arī kaperus un olīvas), sāli un piparus pēc garšas un nelielos gabalos sadalītas piparmētru / bazilika lapiņas vai pētersīļus. Turpina sautēt 3 – 4 minūtes minūtes;
  • kad zobenzivs mērce gandrīz gatava, pievieno iepriekš apceptos baklažānu gabaliņus un visu turpina sautēt vēl apmēram 1 minūti;
  • pievieno pastu un turpina sautēt vēl 1 – 2 minūtes;
  • pasniedz tiklīdz gatava dekorētu ar piparmētru vai bazilika lapiņām, vai pārkaisītu ar sasmalcinātiem pētersīļiem.

Labu apetīti!

Pasta_pesce spada_melanzanePasta_pesce spada_melanzane1

One Trackback to “Pasta ar zobenzivi un baklažāniem (Pasta con il pesce spada e melanzane)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: