Sālīta norvēģu menca sicīliešu gaumē (Il baccala’ alla siciliana)

Food_Dried salted cod fish

Sicīlijā, tāpat kā citos Itālijas reģionos, sālīta menca (itāļu val.: il baccala’) ir populāra ziemas sezonas zivs. Jo īpaši populāra tā kļūst Ziemassvētku periodā, kad, pagatavota daudzos un dažādos veidos, tā var tikt pasniegta kā tradicionāls Ziemassvētku otrais ēdiens.

Arī es, apmeklējot vietējo tirgu un ļaujoties pazīstama un pārbaudīta pārdevēja ieteikumiem, nolēmu iegādāties un pamēģināt šo sālīto norvēģu mencu.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 800 gr sālītas mencas gabaliņu bez ādas. Jāatzīmē, ka vismaz 2 dienas sālītā menca ir jāmērcē aukstā ūdenī (ūdens jāmaina 2x dienā), lai izdalītos sāls un zivs atgūtu savu sākotnējo izskatu;
  • 600 gr kartupeļu, sagrieztu vidēji biezās šķēlēs vai veseli mazi kartupelīši;
  • 350 – 500 gr svaigu tomātu vai tomātu bez mizas gabaliņos;
  • 200 gr melnās olīvas bez kauliņiem;
  • 1 neliels sīpols;
  • 1 ķiploka daiviņa;
  • 30 gr kaperu;
  • 30 gr ciedru riekstu;
  • 30 gr rozīnes, izmērcētas baltvīnā;
  • apm. ½ glāze baltvīna;
  • apm. 1 glāze olīvu eļļas;
  • sāls, pipari, čili pipari, sasmalcināti pētersīļi;
  • pēc izvēles – var tikt pievienoti arī burkāni, selerijas kāts, ziedkāposti un pat bumbieri.

Process:

  • uz sakarsētas pannas nelielā daudzumā olīvu eļļas apcep sīpolus un ķiploka daiviņu (pēc tam to izņem) (ja izmanto, tad arī smalkās ripiņās sagrieztu selērijas kātu un burkānus). Kad sīpoli ir gatavi, pievieno mencas gabalus un pēc brīža arī baltvīnu;
  • kad vīns ir iztvaikojis, pievieno gabaliņos sagrieztus tomātus, kartupeļus un visas pārējās sastāvdaļas un turpina sautēt uz lēnas uguns apmēram 20 – 30 min. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Ik pa laikam visu apmaisa (zivs nedrīkst izjukt) un ja nepieciešams, pievieno karstu buljonu. Pasniedz karstu vai siltu un pārkaisītu ar smalki sakapātiem pētersīļiem. Var pasniegt kopā ar rīsiem vai maizi.

Labu apetīti!

Food_Dried salted cod fishFood_Dried salted cod fish (1)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: