Ūdens kvalitāte

Beidzot pēc ilgstošiem draugu ieteikumiem, kādā jaukā dienā nolemjam pievienoties šiem pašiem draugiem un doties uz salīdzinoši no mūsu pilsētas netālo (apmēram 30 min brauciens viena virzienā) vulkāna Etna pakājē esošo pilsētiņu pēc avota ūdens. Draugu ģimene šo avota ūdeni izmantojot kā dzeramo ūdeni jau gadu desmitiem un uzskatot par lielisku.

Ierodoties pie avota, sastopamies ar pagaru rindu cilvēku, kas visi, apbruņojušies ar lielākiem un mazākiem plastmasas traukiem un nesamajiem, gaida savu kārtu. Beidzot pienāk arī mūsu rinda!

Manai ziņkārībai nav robežu un vispirms steidzu nogaršot ūdeni. Un jāaaa, palieku ar izbrīnā izplestām acīm, jo pēc garšas ūdens ir vienkārši fantastisks! Tieši tāds pats, kā veikalā nopērkamais minerālūdens. Grūti raksturot garšu, bet viennozīmīgi – tas nav bezgaršīgs, viegli gāzēts / mineralizēts.

Šoreiz mēs piepildām tikai dažas pudeles ar avota ūdeni, jo, atgriežoties mājās, esam nolēmuši vispirms to pārbaudīt pēc ūdens cietības (kalcija un magnija jonu daudzuma) un nitrātu daudzuma tajā. Intereses pēc pārbaudām arī veikalā nopirko ūdeni, mūsu pilsētas krāna ūdeni (kreisā mēģene), avota ūdeni (vidējā mēģene) un filtrētu mūsu pilsētas krāna ūdeni (labā mēģene).

Un šeit no izbrīna mūsu acis izplešas vēl platākas, jo ūdens cietības testa rezultāti uzrādīja, ka:

  • veikalā pirktais ūdens – 30;
  • krāna ūdens – 1200 (ļoti ciets ūdens);
  • avota ūdens – 1550 (ļoti ciets ūdens);
  • filtrēts krāna ūdens – 120.

Visiem trijiem ūdens paraugiem nitrātu līmenis bija vidēji augsts.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: