Turku (auna) zirņu miltu plācenīši (Panelle)

Food_Panelle

Turku jeb aunazirņu miltu plācenīši (itāļu val.: panelle) ir Sicīlijā, Palermo zonā ļoti populāra uz ielas gatavota un turpat ēsta uzkoda (street food), kuras galvenā sastāvdaļa ir iepriekš minētie turku zirņu jeb aunazirņu milti.

Tiek uzskatīts, ka tieši arābiem ir jāpateicas par to, ka viņi uz Sicīliju atveda un dažādos veidos sāka izmantot turku zirņus (9. – 11.gs.). Šādu eksperimentu ceļā turku zirņi tika pārstrādāti miltos. Jauniegūtajiem miltiem pievienojot aukstu ūdeni un garšvielas (sāli un piparus) un iegūto masu pāris minūtes pavārot uz mērenas uguns, tika iegūta ne visai patīkamas smaržas un garšas bieza biezputra. Pēc tam biezputrai tika pievienoti smalki sakapāti pētersīļi un tā tika izklāta ļoti plānā kārtā uz marmora virsmas, lai tā atdzistu un sacietētu. Tālāk šo masu sagriežot 4 x 8 cm lielos gabaliņos, tika iegūti plācenīši, kas pēc tam tika vārīti eļļā un pārvērtās par ļoti iekārojamu – no ārpuses kraukšķīgu, bet vidū mīkstu un sulīgu – našķi. Palermo zonā, vēl karstiem esot, šie plācenīši tiek ielikti pa vidu ar sezama sēklām klātai baltmaizei (itāļu val.: pane e panelle) un var tikt papildināti ar kartupeļu kroketēm (itāļu val.: pane con le panelle e cazzilli).

Tieši tāpat kā daudzi citi sicīliešu ēdieni (aračīna jeb arančīno, lo sfincione, cuccia, i timbali, il „gatto’’”, sarde a „beccafico”, caponata, u.c.) arī turku zirņu miltu plācenīši ir viens no 13. decembra jeb Svētās Lūcijas dienas tradicionālajiem ēdieniem. Šajā dienā, apliecinot savu pateicību Svētajai Dievmātei par izglābšanu no bada nāves un atceroties to, ka uz Sicīliju tika atsūtīts kuģis ar graudiem, kurus izbadējušies vietējie iedzīvotāji bija metušies ēst veselus (nepārstrādātus), tiek gatavoti dažādas formas un izmēra ēdieni no veseliem graudiem, piem., kartupeļiem, rīsiem, zirņiem, u.c.

Itālijā street food ēdienam (nejaukt ar fast food!) vienmēr ir bijusi īpaša loma. Romiešu laikos katrā pilsētā ik uz stūra atradās teltis jeb nojumes, kur tika pagatavoti vienā rokā paņemami un turpat uz vietas apēdami garšīgi un sātīgi ēdieni (uzkodas) par salīdzinoši nelielu samaksu. Visbiežāk tie bija dažādi mīklā apvārtīti un eļļā cepti dārzeņi (artišoki, baklažāni, ziedkāposti, brokoļi, cukīni, u.c.) vai mazas zivtiņas. Turku zirņu miltu plācenīši bija viens no šādiem ēdieniem, kas ne tikai ir saglabājies līdz mūsdienām, bet Palermo zonā ir kļuvis par vienu no tradicionālajiem ielu ēdieniem.

Agrāk slavenāko Palermo iestāžu īpašnieki turku miltu biezputru izklāja koka formās vai uz galda virsmas, kas bija rotāta ar dažādiem zīmējumiem, tādējādi, uz katra plācenīša saglabājās noteikts nospiedums, piem., ziedu motīvi, zivis („pisci – paneli” – tiem, kas nevarēja atļauties iegādāties zivis), u.c.

Jāatzīmē, ka citās Itālijas zonās pastāv ļoti līdzīgi no turku zirņu miltiem gatavoti ēdieni, taču nedaudz atšķiras to pagatavošanas process un tie saucas ļoti dažādos vārdos, piem., farinata di ceci, cecina, torta di ceci, cinque e cinque, belecauda, socca, faine’, u.c.

Turku zirņu miltu plācenīši (apm.20 gab.):

Nepieciešams:

  • 200 gr turku zirņu miltu;
  • 600 ml auksta ūdens;
  • neliela bunte svaigu pētersīļu, smalki sakapāti;
  • 1 ēd.k. sāls;
  • ½ ēd.k. svaigi maltu melno piparu;
  • eļļa cepšanai;
  • pēc izvēles – svaigi spiesta citrona sula.

Pagatavošana:

  • traukā iesijā turku zirņu miltus un, ļoti intensīvi un nepārtraukti maisot, lēnām pievieno aukstu ūdeni (nedrīkst izveidoties kunkuļi!). Pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus pēc garšas;
  • trauku liek uz mērenas uguns un nepārtraukti maisot (masa nedrīkst pielipt pie trauka apakšas!), vāra tikmēr, kamēr parādās pirmie burbulīši (apm. 15 min) – masa būs sabiezējusi un sāks atdalīties no trauka pamatnes un malām. Noņem trauku no uguns un pievieno smalki sakapātos pētersīļus. Visu kārtīgi izmaisa;
  • kamēr masa vēl ir karsta, klāj to uz galda virsmas vai pannā, kas izklāta ar cepamo papīru un pavisam viegli iesmērēta ar eļļu ne vairāk kā 5 mm biezumā un vienmērīgi nolīdzina to. Ļauj tai atdzist vismaz 30 minūtes;
  • kad masa ir atdzisusi, to sagriež 4 x 8 cm lielos gabaliņos;
  • pēc tam šos gabaliņus atkarībā no trauka izmēra pa vienam vai pa vairākiem liek vārīties sakarsētā eļļā līdz tie iegūst zeltainu nokrāsu. Kārto uz virtuves papīra dvieļiem (lai notek liekais eļļas daudzums) un pasniedz siltus kopā ar sezama sēklām klātu baltmaizi vai pārslacītus ar citrona sulu ēd kā uzkodas.

Labu apetīti!

PanellePanelle1

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: