Melnie jeb tumši violetie burkāni (La carota nera)

Melni jeb tumši violeti burkāni ne tikai eksistē, bet tiek uzskatīti par mums tik labi pazīstamo un pierasto oranžo burkānu priekštečiem. Acīmredzot pēdējā laikā ir palielinājusies interese un pieprasījums pēc tiem, jo lielveikalu plauktos tagad tiem ir atvēlēta pastāvīga vieta – blakus oranžajiem burkāniem. Cena? Tāda pati, kā par oranžajiem burkāniem (apm.0.99 eur/kg).

Protams, ieraugot šādus burkānus, biju nedaudz pārsteigta, taču tas nemazināja manu vēlmi tos iegādāties un nogaršot un uzzināt par tiem ko vairāk.

Īsumā par burkānu vēsturi

Izrādās, ka par savvaļas burkānu primārās izcelsmes teritoriju tiek uzskatīta Irānas plakankalne (mūsdienu Afganistānas, Pakistānas un Irānas teritorija), par sekundārās izcelsmes teritoriju – Turcija (teritorija, kur savvaļas burkāns pirmo reizi ir ticis apzināti attīstīts un kultivēts). Tieši tur pirms vairāk kā 5000 gadiem ir auguši savvaļas burkāni un tie ir bijuši violetā un dzeltenā krāsā.

Carote viola

Eiropas teritorijā violetas, baltas un dzeltenas krāsas burkāni nonāca līdz ar arābiem un vispirms tas notika Spānijā 12. gadsimtā, tad Itālijā 13. gadsimtā, līdz visbeidzot 14. gadsimtā Francijā, Vācijā un Holandē un 15. gadsimtā Lielbritānijā. 17. gadsimtā tie jau bija ļoti plaši audzēti, turklāt, galvenokārt violetas un dzeltenas krāsas. Sākotnēji burkāni tika izmantoti ārstnieciskos nolūkos un tikai pēc tam uzturā! Ārstniecības nolūkos tie tika izmantoti mēra laikā, pret indīgu dzīvnieku kodumiem, vēdera darbības traucēju gadījumā. Tika izmantots gan pats dārzenis, gan arī tā sēklas.

Viss mainījās apmēram 16. – 17. gadsimtā, kad holandiešu botāniķi radīja oranžas krāsas burkānus!

No tā brīža tie ieguva arvien lielāku popularitāti (garšīgāki, daudzpusīgāki, ar uzturvielām bagātāki, u.c.) un mūsdienās ir visbiežāk sastopamie burkāni, lai gan Afganistānas teritorijā vēl joprojām ir iespējams atrast savvaļā augam violetas, baltas un dzeltenas krāsas burkānus.

Pielietojums:

  • uzturā dažādos veidos (gan svaigā veidā, gan termiski apstrādātā);
  • pārtikas krāsviela;
  • mājlopu barība, u.c.

Ietekme uz veselību:

  • satur A, B un C grupas vitamīnus, kalciju, kāliju, dzelzi, magniju, fosforu, selēnu, tādējādi labvēlīgi iedarbojas uz kaulu sistēmu, redzi, ādu, matiem un nagiem, sirds un asinsvadu sistēmu, kā arī infekcijas slimībām (antibakteriāla un pretsēnīšu iedarbība), palīdz novērst saslimstību ar dažādām ļaundabīgām saslimšanām, u.c.;
    • melno burkānu koncentrāts satur par apmēram 40% vairāk beta karotīnus nekā oranžo burkānu koncentrāts;
  • melnie burkāni satur apmēram 12x vairāk antioksidantus nekā oranžie burkāni;
  • tāpat kā mellenes un sarkanais vīns melnie burkāni satur anticianīnus – pigmentus, kuriem piemīt īpaši spēcīga antioksidantu iedarbība, turklāt apmēram 28x vairāk nekā oranžie burkāni.
  • labvēlīgi iedarbojas un asins sastāvu, to attīrot;
  • labvēlīgi iedarbojas uz paaugstinātu holesterīna un asinsspiediena līmeni, tos pazeminot;
  • veicina vielmaiņu un vēdera un zarnu trakta darbību, u.c.

Lai nogaršotu un salīdzinātu melno un oranžo burkānu garšu, izvēlējos no tiem izspiest sulu. Izrādās, ka melnie burkāni ir tik pat vai iespējams pat saldāki nekā oranžie burkāni un tiešām lieliska krāsviela, jo violetas bija ne tikai manas rokas, bet arī galda virsma un mēle. Domāju, ka no tiem sanāktu lieliska violetas krāsas burkānu – mandeļu kūka!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: