Svaigu tomātu mērce (Salsa di pomodoro fresco)

Food_Salsa di pomodoro

Tomātu mērce – itāļu virtuves viena no svarīgākajām sastāvdaļām bez kuras nav iedomājami neskaitāmi ēdieni.

Dažādos reģionos tā var tikt gatavota atšķirīgi, ņemot vērā gan vietējo produktu pieejamību, gan arī tās pagatavošanas metodi (vai tomātus vāra ar visu mizu un tad tos izspiež caur filtru – spiedi, vai arī vispirms atbrīvojas no tomātu mizas un tad tos vāra, u.c.) un vēlamo galarezultātu, t.i., vai tomātu mērci vēlas šķidrāku vai biezāku, viendabīgāku vai ar maziem tomātu gabaliņiem, ar vai bez tomātu sēkliņām, u.c.

Tālāk minētais būs tomātu mērces apraksts, kad vispirms atbrīvojas no tomātu mizas. Šajā gadījumā nav nepieciešams izmantot nekādu papildus aprīkojumu!

Nepieciešams:

  • 2 kg gatavu tomātu (itāļu val.: Grappolo tondo liscio);
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • neliels Parmezāna siera gabals ar visu garozu;
  • svaiga bazilika lapiņas;
  • olīvu eļļa;
  • sāls;
  • pēc izvēles – čili pipari, Džaratānas baltais sīpols, sagriezts plānās šķēlītēs ( itāļu val.: cipolla bianca di Giarratana).

Process:

  • nomazgājam tomātus un ar nazi iegriežam tajos nelielu krustiņu;
  • uzvārām ūdeni un 1 – 3 min pavārām tajos iepriekš sagatavotos tomātus. Izņemam tos no ūdens. Atdzesējam. Nomizojam un sagriežam nelielos gabaliņos, izņemot serdi;
  • uzkarsējam katlu, ielejam tajā olīvu eļļu un nedaudz apcepam ķiploku daiviņas (nepārcepam!). Pievienojam smalki sagrieztos tomātus, Parmezāna siera gabalu, veselas (ja tās ir paredzēts izmantot tikai aromātam un vēlāk izņemt) vai smalki sagrieztas bazilika lapiņas (ja patīk bazilika garša un vēlas tās atstāt), sāli un čili piparus pēc garšas. Visu sautējam tik ilgi, kamēr ir iegūta vēlamā konsistence. Ik pa laikam mērci apmaisām ar koka karoti.

Labu apetīti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: