Baltais deserts jeb mandeļu pudiņš (Biancomangiare)

Food_Biancomangiare

Viesojoties Modikas un Ragūzas zonās, daudzreiz ir sanācis noskatīties uz šo desertu, bet nav sanācis to nogaršot. Vienmēr pie sevis nodomāju – vajag! Kā nekā tas ir viens no senākajiem sicīliešu desertiem, kuru ik svētdienu varēja atļauties arī nabadzīgākās ģimenes.

Šī baltā deserta (itāliešu val.: biancomangiare, latviešu val.: baltais ēdiens jeb kā man labpatiktos teikt – baltais deserts, baltais pudiņš) galvenās sastāvdaļas ir mandeļu piens, cukurs, kukurūzas / kviešu ciete un sasmalcinātas mandeles. Papildus var izmantot citrona miziņu, sasmalcinātas pistācijas, kanēli, vaniļas pāksti, kakao un šokolādes gabaliņus, u.c.

Pagātnē Modikas grāfistē šis bija viens no aristokrātu iemīļotākajiem desertiem. Turklāt, tas tika gatavots izmantojot tikai un vienīgi mandeļu pienu.

Tas ir ļoti vienkāršs, ātri pagatavojams un garšas ziņā piena pudiņam līdzīgs deserts.

Nepieciešams (8 pers.):

  • 1000 ml (mandeļu) piena;
  • 150 gr cukura;
  • 100 gr kukurūzas / kviešu cietes (tiek izmantota kā deserta biezinātājs);
  • rīvēta citrona miziņa vai tās gabaliņi;
  • papildus: kanēlis, sasmalcinātas Brontes pistācijas.

Pagatavošana:

  • katliņā sajauc cukuru un kukurūzas cieti* un, visu nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno aukstu pienu (tas nepieciešams, lai neizveidotos kunkuļi);
  • katliņu liek uz zemas uguns liesmas un, turpinot nepārtraukti maisīt, vāra tikmēr, kamēr parādās pirmie burbulīši. Pēc tam katliņu noņem no uguns un turpina maisīt vēl apmēram 5 minūtes, jo masa turpinās sabiezēt un tas ir svarīgi, lai neizveidotos kunkuļi;
  • trauciņus, kuros pēc tam tiks lieta pudiņa masa, saslapina aukstā ūdenī;
  • izveidojušos masu lej trauciņos un ļauj tai atdzist līdz istabas temperatūrai;
  • trauciņus liek ledusskapī un ļauj pudiņa masai atdzist pilnībā un sabiezēt;
  • pasniedz dekorētu pēc labpatikas, piem., ar kanēļa pulveri un sasmalcinātām mandelēm vai pistācijām, ar citrona miziņu, u.c.

* Pēc vēlēšanās krēma masai var pievienot arī rīvēta citrona miziņu, sasmalcinātas mandeles un pistācijas vai arī tās izmantot vēlāk – tikai dekorēšanai.

Labu apetīti!

Biancomangiare

 

One Trackback to “Baltais deserts jeb mandeļu pudiņš (Biancomangiare)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: