Granita

Food_Granite

Saldējums (ice cream), itāļu saldējums (itāļu val.: gelato), sorbets (itāļu val.: sorbetto), granita, gjačata (itāļu val.: ghiacciata), gremolata …. Tik līdzīgi, bet tajā pašā laikā tik atšķirīgi izstrādājumi! Vienojošais noteikti ir tas, ka karstās vasaras dienās vismaz uz brīdi tie veldzē un ļauj kaut nedaudz pasapņot. Savukārt, atšķirīgi pēc to sastāvdaļām (dzīvnieku vai augu izcelsmes: piens, olas vs. augļu / ogu masa vai sulas, sīrupi, u.c.) un dažādām pagatavošanas procesa niansēm.

Sicīlijā tieši saldējums un granita ir vispopulārākie izstrādājumi, turklāt, granita kopā ar svaigi ceptu un vēl siltu bulciņu (itāliešu val.: la granita + brioche) ir daudzu vietējo iedzīvotāju neatņemama vasaras sezonas brokastu vai launaga sastāvdaļa. Interesanti, ka briošs ir franču izcelsmes maize (bulciņa), kura pretēji klasiskajām maizēm tiek papildināta ar sviestu un olu, tāpēc tā ir vairāk irdena un sulīgāka. To Sicīlijā esot ieveduši normāņi.

Atšķirībā no saldējuma, kas tiek gatavots galvenokārt no piena produktiem un satur vairāk taukvielu un kaloriju, granitas galvenās sastāvdaļas ir ūdens, cukurs un augļu sula (sīrups) vai biezenis. Tas ir pussaldēts deserta ēdiens, kura sastāvā nav nekādu dzīvnieku izcelsmes produktu – ne piena, ne olu. Granita satur mazāk taukvielu un kaloriju, taču vairāk cukuru (ogļhidrātu). Tā ir ļoti līdzīga sorbetam, taču atšķiras ar to, ka satur mazāk cukuru nekā sorbets un tās konsistence ir vairāk graudaina, sastāv no atsevišķiem ledus kristāliņiem (gatavošanas laikā ledus masa vairākkārt tiek sasmalcināta). Interesanti, ka Sicīlijā granitas gatavošanu uzsāka arābi, kas pirmie iedomājās no vulkāna Etna iegūtajam sniegam un ledum pievienot dažādu augļu sulas.

Sicīlijā tiek gatavotas daudzas un dažādas granitas:

  • mandeļu;
  • kafijas;
  • šokolādes;
  • melno zīdkoka ogu;
  • pistāciju;
  • augļu – citronu, persiku, zemeņu, mandarīnu, apelsīnu, arbūzu, meloņu, ananāsu, u.c.;
  • kanēļa,
  • jasmīna.

Par klasiku var uzskatīt citronu, mandeļu, melnā zīdkoka ogu un kafijas granitas.

Granitas struktūra un garša atšķiras dažādās Sicīlijas zonās. Salas R daļā (Palermo) tā ir vairāk kristāliskāka, graudaināka, bet A daļā (Catania) – viendabīgāka, smalkāka. Salas Z daļā (Mesīnā) visiecienītākā ir granita ar kafijas un zemeņu garšu, A daļā (Catania) – ar mandeļu, pistāciju un šokolādes garšu.

Food_Granita di mandorleMandeļu sorbets / granita

Nepieciešams (6 – 8 pers.):

  • 450 gr mandeļu pastas (mandeles ar cukuru);
  • 1500 ml silta ūdens.

Pagatavošana:

  • uzvāra ūdeni un nedaudz atdzesē to;
  • mandeļu pastu sadala nelielos gabaliņos un liek virtuves kombainā. Lēnām, pakāpeniski pievienojot ūdeni un visu sastrādā viendabīgā masā (mandeļu masa izkusīs un izveidosies koncentrēts mandeļu piens);
  • iegūto šķidrumu pārlej lēzenā stikla vai metāla traukā un ļauj tam atdzist līdz istabas temperatūrai. Pēc tam pārliek saldētavā uz vismaz 6 – 8 stundām (vislabāk – uz visu nakti). Ja vien iespējams, ik pa laikam apmaisa ar dakšiņu, lai neizveidotos viens liels sasalis gabals;
  • apmēram 20 – 30 minūtes pirms pasniegšanas trauku pārliek ledusskapī, lai tas nedaudz atkustu. Ik pa laikam apmaisa ar dakšiņu, lai saglabātos ledus kristāliņi vai ja vēlas viendabīgāku konsistenci, ar blenderi sastrādā krēmveida masā;
  • pasniedz stikla glāzēs. Dekorē pēc labpatikas.

 

Food_Granita di caffeKafijas sorbets / granita

Nepieciešams (6 – 8 pers.):

  • 300 ml espresso kafijas;
  • 300 ml ūdens;
  • 100 – 150 gr cukura.

Pagatavošana:

    • pagatavo espresso kafiju, lej to lēzenā stikla vai metāla traukā un pilnībā atdzesē;
    • pagatavo sīrupu – uzvāra ūdeni, pievieno cukuru un, visu nepārtraukti maisot, pavāra apmēram 1 – 2 minūtes. Atdzesē;
    • kafijas masai pievieno sīrupu un visu kārtīgi izmaisa;
    • liek saldētavā uz apmēram 12 stundām un, ja vien iespējams, ik pa laikam apmaisa ar dakšiņu, lai neizveidotos viens sasalis gabals;
    • apmēram 15 minūtes pirms pasniegšanas izņem no saldētavas un pārliek ledusskapī un ja vēlas iegūt krēmaināku masu, ar virtuves kombainu vai blenderi sastrādā viendabīgā masā;
    • pasniedz uzreiz vai ievieto saldētavā uz 15 minūtēm. Dekorē pēc labpatikas (ar putukrējumu, saldējumu, kafijas pupiņām, u.c.).

 

Food_Granita di anguriaMeloņu vai arbūza sorbets / granita

Nepieciešams (6 – 8 pers.):

  • 600 gr meloņu vai arbūza mīkstuma bez sēklām, sagriezta nelielos gabaliņos;
  • 300 ml ūdens;
  • 150 gr cukura;
  • 1 citrons, svaigi spiesta tā sula.

Pagatavošana:

  • pagatavo sīrupu – uzvāra ūdeni, pievieno cukuru un, visu nepārtraukti maisot, pavāra apmēram 1 – 2 minūtes. Pievieno svaigi spiestu citrona sulu. Atdzesē;
  • meloņu vai arbūza mīkstumu attīra no sēkliņām un sagriež nelielos gabaliņos. Ar virtuves kombainu vai blenderi sastrādā viendabīgā masā;
  • augļu masai pievieno sīrupu un visu vienmērīgi izmaisa;
  • lej lēzenā stikla vai metāla traukā un uz apmēram 12 stundām ievieto saldētavā. Ja iespējams, ik pa laikam ar dakšiņu apmaisa, lai neizveidotos viens liels sasalis gabals;
  • sasalušo masu sadala mazākos gabalos un ar virtuves kombainu vai blenderi sastrādā viendabīgā masā;
  • pasniedz uzreiz vai ievieto saldētavā uz apmēram 15 min. Dekorē pēc labpatikas.

 

Food_Granita di fragoleZemeņu sorbets / granita

Nepieciešams (6 – 8 pers.):

  • 500 gr zemeņu, sagrieztu nelielos gabaliņos;
  • 300 ml ūdens;
  • 150 – 200 gr cukura;
  • 1 citrons, tā sula.

Pagatavošana:

  • pagatavo sīrupu – uzvāra ūdeni, pievieno cukuru un, visu nepārtraukti maisot, pavāra apmēram 1 – 2 minūtes. Pievieno svaigi spiestu citrona sulu. Atdzesē;
  • nomazgā zemenes, sagriež tās nelielos gabaliņos un pēc tam ar virtuves kombainu vai blenderi sastrādā viendabīgā masā;
  • zemeņu masai pievieno sīrupu un visu kārtīgi izmaisa;
  • lej lēzenā stikla vai metāla traukā un uz apmēram 6 – 8 stundām ievieto saldētavā. Ja iespējams, ik pa laikam ar dakšiņu apmaisa, lai neizveidotos viens liels sasalis gabals;
  • sasalušo masu sadala mazākos gabalos un ar virtuves kombainu vai blenderi sastrādā viendabīgā masā;
  • pasniedz uzreiz vai ievieto saldētavā uz apmēram 15 min. Dekorē pēc labpatikas.

Kivi sorbets / granita

Nepieciešams (6 pers.):

  • 500 gr kivi, nomizoti un sagriezti nelielos gabaliņos;
  • 1 citrona sula;
  • 200 gr cukura;
  • 300 ml ūdens.

Process:

  • pagatavojam sīrupu – uzvāram ūdeni, pievienojam cukuru un visu maisot, pavāram vēl apmēram 2 minūtes. Pievienojam svaigi spiestu viena citrona sulu. Atdzesējam;
  • nomizojam kivi, sagriežam tos nelielos gabaliņos un pēc tam ar virtuves kombainu vai blenderi sastrādājam viendabīgā masā. Pievienojam sīrupu un vēl nedaudz samaisām;
  • lejam lēzenā traukā un ievietojam uz apmēram 6 – 8 st ledusskapī. Ja iespējams, ik pa laikam apmaisām, lai neizveidotos viens liels sasalis gabals;
  • sasalušo masu sadalām mazākos gabalos, ievietojam virtuves kombainā vai blenderī un sastrādājam viendabīgā masā. Pasniedzam uzreiz vai ievietojam saldētavā vēl uz apmēram 30 min. Dekorējam pēc labpatikas.

Granita di mandorle (1)Granita al caffe (1)Granita di pescheGranita di anguriaGranita di mirtilli rossiGranita al cioccolato

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: