Sicīlijas garais jeb čūskveida ķirbis (Zucca serpente di Sicilia)

Food_Zucchina lunga siciliana

Nesen biju Katānijas tirgū un nācās atzīt, ka beidzot ir sākusies dažādu dārzeņu un augļu sezona! Ievēroju, cik ļoti tūristi brīnās par šo neparasto dārzeni un atcerējos, ka tāda bija arī mana sākotnējā reakcija, kad to pirms vairākiem gadiem ieraudzīju pirmo reizi.

Sicīlijas garais ķirbis, atbilstoši tā garajai un izlocītajai formai, var tikt saukts arī par čūskveida ķirbi (itāļu val.: zucca serpente di Sicilia, cucuzza) un tas ir viens no ķirbju dzimtas lakstaugiem (bot.: cucurbitaceae trichosanthes cucumerina). Pie šīs dzimtas pieder tādi augi kā ķirbji, arbūzi, melones, gurķi un kabači. Tā izcelsmes reģions ir D un DR Āzija un šajā teritorijā tas ir viens no populārākajiem dārzeņiem.

Šis tropu un subtropu klimata joslās izplatītais vīteņaugs tiek audzēts gan kā dārzenis, gan arī var tikt izmantots kā medikaments (galvenokārt, Āzijas valstīs).

Tas ir apmēram 4 – 10 cm plats un līdz pat 2 m garš gaiši zaļas krāsas un no ārpuses gluds dārzenis. Tā miza ir ļoti plāna un maiga, savukārt, iekšpuse – mīksta, maiga, pat gļotaina. Parasti tas tiek novākts pirms tā gatavības sasniegšanas. Atklātā laukā ražas novākšanas periods attiecas uz laika posmu no Maija līdz pat Septembrim, savukārt, siltumnīcās – no Februāra līdz Jūnijam (pavasara raža) un no Augusta beigām līdz Decembra beigām (rudens raža).

Tā paveidi:

  • trichosanthes cucumerina var. anguina – kultūraugs, kurš agrāk tika uzskatīts par atsevišķu šķirni, bet mūsdienās tiek uzskatīts par vienu no savvaļas auga pēctečiem;
  • trichosanthes cucumerina var. cucumerina – savvaļas variants.

Pielietojums:

  • tā kā vēsturiski tas ir bijis nabadzīgo produkts, tad nav pārsteigums, ka uzturā tiek izmantotas praktiski visas šī auga daļas – saknes, stīgas, lapas un pats dārzenis.

Tas lieliski sader ar tādiem produktiem kā sīpoli, tomāti un kartupeļi. Tas var ietilpt dažādu ēdienu sastāvā, piem., var tikt izmantots kā piedeva vai mērce pie pastas, zupās, sacepumos, risoto sastāvā, tortēs un marmelādēs, u.c.

Sicīlijā, iespējams, raksturojot šī auga plašo pielietojumu un maigo (pat pārāk) garšu, bieži ir nācies dzirdēt teicienu: “Falla comu voi, sempri cucuzza è!” jeb „Gatavo kā gribi, ķirbis vienmēr ir un paliek ķirbis!”.

  • agrāk no kaltēta šī dārzeņa tika izgatavoti arī tradicionālie mūzikas instrumenti.

Ietekme uz veselību:

  • dārzenis ir īpašs ar to, ka satur ļoti maz kalorijas (11 Kcal), bet daudz šķiedrvielas, minerālvielas (īpaši kāliju, kalciju un fosforu) un A un C vitamīnus!
  • veicina un normalizē vēdera un zarnu trakta darbību;
  • piemīt diurētiska iedarbība;
  • labvēlīgi iedarbojas diabēta gadījumā;
  • labvēlīgi iedarbojas vispārēja nespēja, anoreksijas, dažādu iekaisumu gadījumā, u.c.


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: