Pasta ar tintes zivi (Spaghetti al nero di seppia)

Food_Pasta_seppia

Šis ir viens no Sicīlijā bieži gatavotiem ēdieniem (itāļu val.: spaghetti al nero di seppia; sicīliešu dialektā: pasta cu niru di sicci), kas daudzus var samulsināt sava vizuālā izskata (melnās krāsas tintes zivs gabaliņiem un melnās krāsas mērces) un tā raisīto emociju dēļ. Taču nevajag ļauties šim mānīgajam iespaidam … Vajag apbruņoties ar labi garu priekšautu jeb salveti (melnos traipus ir ļoti grūti, pat neiespējami izmazgāt!) un ķerties klāt pie šī lieliskā ēdiena nogaršošanas!

Izrādās, ka tā izcelsmes reģions ir Sicīlijas austrumu piekraste (Mesīnas, Katānijas un Sirakūzu zonas), kur nabadzīgie iedzīvotāji, negribot mest ārā nevienu sēpijas jeb tintes zivs daļu, radīja šo it kā vienkāršo, bet garšas ziņā izteiksmīgo ēdienu. Mūsdienās tas tiek gatavots ne tikai visā Sicīlijā un Itālijā, bet ir pazīstams arī ārpus tās.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 320 gr pastas (spagetti, linguine);
  • 400 gr tintes zivs;
  • 400 gr ķiršu tomātiņu (var aizstāt ar pāris ēd.k. tomātu koncentrāta);
  • 1 neliels sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 1/2 gl baltvīna;
  • 150 ml ūdens;
  • 4 ēd.k. olīvu eļļas;
  • 4 ēd.k. smalki sakapātu pētersīļu;
  • sāls, čili pipari;
  • parmezāna siers.

Process:

  • sagatavojam tintes zivi, to pareizi pārgriežot un izņemot tintes maisiņus, tos nepārgriežot (šo procesu vienmēr uzticu veikt zivs pārdevējam!). Pēc tam zivi noskalojam zem tekoša ūdens un visas daļas, izņemot tintes maisiņus, sagriežam nelielos gabaliņos (Nr.1);
  • ja izmantojam svaigus ķiršu tomātiņus, tad tos pavāram apmēram 2 min vārošā ūdenī un kad tie ir atdzisuši, nomizojam un sagriežam nelielos gabaliņos;
  • uz pannas uzlejam olīvu eļļu, pievienojam nelielos gabaliņos sagrieztus sīpolus un ķiplokus un apcepam līdz tie iegūst zeltainu nokrāsu (Nr.2);
  • atsevišķā traukā ar augstām malām apcepam tintes zivs gabaliņus, kamēr iztvaiko viss liekais šķidrums (Nr.3). Pievienojam iepriekš apceptos sīpolus un vīnu un ļaujam tam iztvaikot. Pievienojam tomātu gabaliņus vai tomātu koncentrātu, tintes maisiņus un visu sautējam apmēram 15 – 20 min (Nr.4, 5). Ja nepieciešams, pievienojam ūdeni. Pēc garšas pievienojam sāli un čili piparus;
  • pievienojam iepriekš novārīto gandrīz gatavo pastu un visu kārtīgi maisot, sautējam vēl 3 minūtes. Pasniedzam karstu, pārkaisot ar sasmalcinātiem pētersīļiem un / vai parmezāna siera skaidiņām!

Labu apetīti!

One Comment to “Pasta ar tintes zivi (Spaghetti al nero di seppia)”

  1. Šis ir viens gardēžu atradums Sicīlijā:) Un melna mute burtiskā nozīmē- garantēta!:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: