Pasta ar tintes zivi (Spaghetti al nero di seppia)

Food_Pasta_seppia

Viens no Sicīlijā bieži gatavotiem ēdieniem (itāļu val.: spaghetti al nero di seppia; sicīliešu dialektā: pasta cu niru di sicci), kas daudzus var samulsināt sava vizuālā izskata (melnās krāsas tintes zivs gabaliņiem un melnās krāsas mērces) un tā raisīto emociju dēļ. Taču nevajag ļauties šim mānīgajam iespaidam … Vajag apbruņoties ar labi garu priekšautu jeb salveti (melnos traipus ir ļoti grūti, pat neiespējami izmazgāt!) un ķerties klāt pie šī lieliskā ēdiena nogaršošanas!

Izrādās, ka tā izcelsmes reģions ir Sicīlijas austrumu piekraste (Mesīnas, Katānijas un Sirakūzu zonas), kur nabadzīgie iedzīvotāji, negribot mest ārā nevienu sēpijas jeb tintes zivs daļu, radīja šo it kā vienkāršo, bet garšas ziņā izteiksmīgo ēdienu. Mūsdienās tas tiek gatavots ne tikai visā Sicīlijā un Itālijā, bet pazīstams arī ārpus tās.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 320 gr pastas (spagetti, linguine);
  • 400 gr tintes zivs;
  • 150 – 200 gr tomātu koncentrāta;
  • 1 sīpols;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 1/2 gl baltvīna;
  • 150 ml ūdens;
  • olīveļļa pēc nepieciešamības;
  • 4 ēd.k. smalki sakapātu pētersīļu;
  • sāls, čili pipari;
  • parmezāna siers, smalki sarīvēts.

Pagatavošana:

  • sagatavo tintes zivi, to pārgriežot un izņemot veselus tintes maisiņus (ļauju izdarīt zivs pārdevējam!). Pēc tam zivi noskalo zem tekoša ūdens un visas daļas, izņemot tintes maisiņus, sagriež nelielos gabaliņos;
  • nelielā daudzumā olīveļļas apcep sasmalcinātu sīpolu un ķiplokus, līdz tie iegūst viegli zeltainu nokrāsu;
  • atsevišķā traukā ar augstām malām apcep tintes zivs gabalus, līdz izdalās viss liekais šķidrums. Pievieno iepriekš apceptos sīpolus, pārslaka ar vīnu un ļauj tam izgarot. Pievieno nelielā daudzumā silta ūdens izšķīdinātu tomātu koncentrātu, tintes maisiņus un visu sautē apmēram 15 – 20 minūtes. Pēc vajadzības pievieno karstu ūdeni. Pašās beigās pievieno garšvielas;
  • tikmēr karstā ūdenī liek vārīties pastu, līdz tā gandrīz gatava (pietrūkst 1 – 2 minūtes);
  • pastu notecina no ūdens un pievieno mērcei. Izmaisa un sautē 1 minūti;
  • pasniedz tiklīdz gatavs, pārkaisītu ar smalki rīvētu parmezāna sieru un sasmalcinātiem pētersīļiem.

Labu apetīti!

Advertisements

One Comment to “Pasta ar tintes zivi (Spaghetti al nero di seppia)”

  1. Šis ir viens gardēžu atradums Sicīlijā:) Un melna mute burtiskā nozīmē- garantēta!:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: