Maizes tirgus izmaiņas arī Sicīlijā

Food_Pane

Itālijā maize vienmēr ir bijusi nevis viens no pārtikas produktiem, bet gan īpašs produkts – Vidusjūras diētas pamatprodukts. Tas ir galvenais produkts, kas raksturo katru lielāku vai mazāku Itālijas pilsētu (vairāk kā 250 veidi ar vairāk kā 1500 variācijām); produkts, kuru itāļi vienmēr cenšas nogaršot, esot citviet.

Katrā pilsētā vēl joprojām ir iespējams atrast vairākas maiznīcas, kur iespējams iegādāties malkas krāsnī ceptu svaigu maizi. Taču to skaits pēdējos gados strauji samazinās. Mainās pieprasījums, maizes patēriņš un maizes tirgus kā tāds.

Saskaņā ar pēdējiem statistikas datiem:

  • Eiropā apmēram 55% maiznīcu saražotās produkcijas (maize, cepumi, krekeri, rīvmaize, u.c.) veido Vācijā, Francijā un Itālijā saražotā produkcija;
  • apmēram 55% maiznīcu produkcijas Eiropā ir maizniekmeistaru darinājums un apmēram 45% ir rūpnieciski ražota produkcija (visvairāk maize tiek ražota rūpnieciski Nīderlandē (81%), Lielbritānijā (80%), Vācijā (40%), vismazāk – Francijā (35%), Itālijā, Spānijā (19%), Turcijā);
  • 90% itāļu maizi savā uzturā izmanto ik dienas un labprātāk to iegādājas ik dienas svaigi ceptu;
  • Itālijā maiznīcās gatavotās maizes cena ir vidēji 2.95 eur / kg, savukārt, rūpnieciski ražotās maizes cena ir 1.96 eur / kg (šeit nu ir jāpiebilst, ka pastāv ļoti lielas reģionālās atšķirības, piemēram, Ziemeļitālijā maize ir apmēram 3 reizes dārgāka nekā Dienviditālijā; 2012. gada februārī Sicīlijā maize maksāja no 1.6 – 3.6 eur / kg jeb vidēji 2.72 eur / kg; tiek uzskatīts, ka, ievērojot visus nepieciešamos likumus un noteikumus, maizes ražošanas pašizmaksa Sicīlijā ir apmēram 2.1 – 2.3 eur / kg);
  • vidēji viena persona uzturā patērē 160 gr maizes dienā (apmēram 60 kg / gadā; pirms 10 gadiem tie bija apmēram 90 kg / gadā), kas naudas izteiksmē ir apmēram 270 eur / gadā (Vācijā un Austrijā patērē visvairāk maizes, apmēram 80 kg / gadā);
  • pēdējo 5 gadu laikā maizes patēriņš ir samazinājies par 30% (visizteiktāk šī tendence ir vērojama Itālijas ziemeļu reģionos);
  • vērojamas maizes patēriņa izmaiņas – ja agrāk neizmantotā maize tika izmesta, tad tagad itāļi to cenšas uzglabāt saldētavā nākamajām reizēm vai pārstrādāt, piemēram, rīvmaizē;

Sicīlijā ik dienas tiek saražotas apmēram 800 tonnas maizes, no kurām apmēram 10 – 13% jeb 80 tonnas paliek nepārdotas. Apmēram 3 – 4% no tām jeb 3 tonnas tiek pārstrādātas otrreiz (rīvmaizē), atlikušās tiek izmestas miskastē. Un tas viss ir ņemot vērā to, ka Sicīlija ir viens no Itālijas nabadzīgākajiem reģioniem, kur vēsturiski un vēl joprojām ir vislielākais maizes patēriņš (Sicīlijā relatīvais nabadzīgas līmenis 2009. gadā bija 29%). Vēl pirms pāris gadiem nepārdoto un nepārstrādāto maizi varēja atdot lopu audzētājiem, dažādām labdarības iestādēm, u.c.

  • vērojamas maizes tirgus izmaiņas – arvien palielinās rūpnieciski ražotās maizes tirgus daļa, pieprasījums pēc specifiskiem produktiem – daļēji gatavas (saldētas) maizes, ilgtermiņā uzglabājamas maizes, bio / bez glutēna maizes, krekeriem, salmiņiem, u.c. Interesanti, ka, lai samazinātu maizes ražošanas pašizmaksas, attīstās maizes ražošana infrasarkano staru krāsnīs, vakuuma krāsnīs, u.c.

Līdz ar Itālijas iestāšanos Eiropas Savienībā un dažādu licenču nepieciešamības parādīšanos, daudzas no šādām mazajām maiznīcām ir beigušas pastāvēt. „Slow Food” sastāvā ir iekļautas divas sicīliešu maizes, kas vēl joprojām tiek gatavotas pēc sentēvu metodēm, malkas krāsnīs un ir īsts roku darbs, bet to eksistence ir apdraudēta:

  • Kastelvetrāno melnā maize, itāļu val.: Pane nero di Castelvetrano;
  • Lentini tradicionālā maize, itāļu val.: Pane tradizionale di Lentini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: