Sardīņu dziedātājputniņš (Sarde a beccafico)

Food_Sarde a beccafico (1)

Vēl viens visā Sicīlijas teritorijā ar dažādām niansēm gatavots otrais ēdiens, kur izdevies savienot tik dažādus it kā nesavienojamus produktus. Ta galvenā sastāvdaļa ir sardīnes, kas tradicionāli tiek pildītas ar rīvmaizes, sālītu anšovu, rozīņu un ciedru riekstu masu, ceptas cepeškrāsnī vai uz pannas un pasniegtas siltā vai aukstā veidā. Dekorētas ar citronu šķēlītēm.

Vēsturiski šis ēdiens radies nabadzīgo iedzīvotāju vidū kā mēģinājums atdarināt ar burkāniem un ciedru riekstiem pildītos dziedātājputniņus, kurus uzturā izmantojuši aristokrāti un kuri šķituši tik iekārojami. Šis mazais putniņš, kas Sicīlijā pārtiek no vīģēm un vasaras beigās kļūst pavisam apaļš, sicīliešiem šķitis ļoti iekārojams un neparasti garšīgs. Bet tā kā nabadzīgie iedzīvotāji to nav varējuši atļauties, tad tā vietā viņi izmantojuši sardīnes, tās piepildot ar līdzīgu pildījumu un saglabājot dižciltīgo ēdiena nosaukumu.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 600 gr sardīņu, iztīrītas un atvērtas kā grāmatas;
  • 100 gr rīvmaizes, viegli apgrauzdētas;
  • 50 gr rozīņu, izmērcētu siltā ūdenī;
  • 50 gr ciedru riekstu (var aizstāt ar sasmalcinātām mandelēm), pavisam viegli apgrauzdēti;
  • 5 sālītu anšovu filejas, noskalotas zem tekoša ūdens un sagrieztas mazos gabaliņos;
  • pāris lauru lapu;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 1 ēd.k. sakapātu pētersīļu;
  • 1 citrons;
  • olīveļļa;
  • sāls, pipari.

Pagatavošana:

  • rozīnes aplej ar siltu ūdeni un ļauj apmēram 10 – 15 minūtes nostāvēties;
  • tikmēr sagatavo sardīnes – nogriež galvu, vēderdaļā pārgriež uz pusēm līdz pat astei, bet asti nenogriež (galveno asaku pie astes daļas visvieglāk ir nogriezt ar šķērēm!), iztīra un atver kā grāmatas (nesadala divās daļās!). Noskalo zem tekoša auksta ūdens un novieto atvērtā veidā nosusināties uz virtuves papīra dvieļa;
  • zem tekoša auksta ūdens noskalo sālīto anšovu filejas un kārto tās uz virtuves papīra dvieļa nosusināties;
  • uz pannas apgrauzdē rīvmaizi līdz tā iegūst viegli zeltainu nokrāsu. Pārliek traukā, kurā tiks gatavots pildījums;
  • uz pannas pavisam viegli apgrauzdē riekstus;
  • smalki sasmalcina rozīnes, anšovu filejas, ķiploku daiviņas, pētersīļus un pievieno rīvmaizes masai. Visu kārtīgi izmaisa un ja nepieciešams, pievieno nedaudz olīveļļu un sāli un piparus pēc garšas;
  • sardīnes izklāj uz galda virsmas vai turpat traukā ar pildījumu ar virspusi uz augšu. To vidusdaļā ievieto nedaudz pildījumu un aizrullē virzienā uz astes daļu (no platākās daļas uz šaurāko daļu);
  • gatavās sardīnes kārto cepamajā traukā cieši vienu pie otras (pēc vēlēšanās var arī saspraust ar koka irbulīti) un starp tām ievieto ka kātai veselai lauru lapai;
  • liek cepties pirms tam sakarsētā cepeškrāsnī 180 – 2000 temperatūrā apmēram 20 – 25 minūtes vai cep uz pannas;
  • pasniedz siltas vai aukstas dekorētas ar citrona šķēlēm.

Labu apetīti!

Sarde a beccafico (1)Sarde a beccafico (2)

Katānijas zonā puse rīvmaizes masas tiek aizstāta ar rīvētu pekorīno sieru, sasmalcinātiem ķiplokiem un smalki sagrieztiem sīpoliem. Pēc tam sardīnes tiek iemērktas sakultā olā, rīvmaizē un tad tiek ceptas.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: