Mandeļu nuga (Croccante di mandorle)

Food_Croccante di mandorle

Mandeļu nuga (itāļu val.: croccante di mandorle) ir viens no sicīliešu torrone veidiem (itāļu val.: torrone siciliano, sicīliešu dialektā: turrunari), kas ir populārs visā salā un pieejams visu gadu. Tas tiek gatavots mājās, uz ielas, dažādos laukumos, tirdziņos, u.c. Bez tā nav iedomājami nevieni svētki, jo īpaši Ziemassvētki, kad, pasniegts kopā ar žāvētiem augļiem un riekstiem, tas ir absolūta nepieciešamība.

Atkarībā no tās sastāvā izmantotajām sastāvdaļām un Sicīlijas reģiona tā var tikt saukta dažādos vārdos, piemēram, aranciata, cubbaita, giurgiulena, frastucata vai pistacchiata, minnulata, torrone bianco, torrone siciliano, u.c.

Vissenākā skaitās recepte, kuras sastāvā tiek izmantots medus un mandeles vai sezama sēklas. Laika gaitā, iepazīstoties ar cukuru, daļa medus vai tas pilnībā ir ticis aizstāts ar cukuru.

Mūsdienās ir pieejami neskaitāmi torrone veidi, piem., ar mandelēm, sezama sēklām, pistācijām, lazdu riekstiem, zemesriekstiem, turku zirņiem („cicirata”), ar vai bez šokolādes glazūras, u.c. Pieejami gan mīkstie, gan cietie, gan arī irdenie torrone. Taču vispopulārākais ir tieši šis visvienkāršanais veids.

Zafferana_Ottobrata_2015 (7)

Mandeļu nuga sicīliešu gaumē (8 pers.)

Tiek uzskatīts, ka tieši arābi bija tie, kas sicīliešus iepazīstināja ar no Ķīnas atvestajiem mandeļkokiem un recepti, kas pielāgota tajos laikos pastāvošajām itāļu receptēm, var tikt uzskatīta par mandeļu nugas priekšteci.

Nepieciešams (8 pers.):

  • 500 gr nelobītu mandeļu;
  • 500 gr cukura vai 300 gr cukura un 200 gr medus;
  • 1 citrona sula;
  • 1 citrona pusīte (mandeļu masas nolīdzināšanai);
  • olīveļļa;
  • pēc vēlēšanās – kanēlis.

Pagatavošana:

  • uz sakarsētas pannas uzber mandeles un nedaudz apgrauzdē tās. Atdzesē. Ja vēlas, tad vienu daļu mandeļu var sakapāt parupjos gabalos, otru – atstāt veselas;
  • uz pannas uzber cukuru, pievieno svaigi spiestu citrona sulu, kanēli un, visu nepārtraukti maisot, uz lēnas uguns liesmas vāra tikmēr, kamēr cukurs izkūst (uzmanību: nepārgrauzdēt!). Pievieno mandeles un visu kārtīgi izmaisa līdz izveidojas viendabīga masa;
  • marmora virsmu vai ar cepamo papīru izklātu trauku iesmērē ar olīveļļu un klāj tajā mandelu masu. Nolīdzina un piespiež to ar citrona pusīti;
  • kad masa ir nedaudz atdzisusi, sagriež to rombveida vai kvadrātveida gabalos. Pilnībā atdzesē;
  • uzglabā slēgtā traukā vēsā un sausā vietā.

Labu apetīti!

AlmondsCroccante di mandorle

Interesanti:

Ginesa rekordu grāmatā ir iekļuvušas vairākas Sicīlijas pilsētas, kas sacenšas par pasaulē lielākās mandeļu nugas izgatavošanu. Piemēram, 2011. gada nogalē Sicīlijā, Mazzarino pilsētā (Kaltanisetas zona) izgatavotās mandeļu nugas garums sasniedza 695 m un svars 2700 kg (galvenais konditors Nicola Fiasconaro). Iepriekšējais rekords piederēja vēl vienai Sicīlijas pilsētai – Agridžento, kur 2011. gada sākumā Tempļu ielejas ielās tika pagatavota 660 m gara mandeļu nuga (galvenais konditors Salvatore Gambuzza). Tās pagatavošanai tika izmantoti 1500 kg mandeļu un 1000 kg cukura.

One Comment to “Mandeļu nuga (Croccante di mandorle)”

  1. Vienmēr gaidu un priecājos par katru Tavu jauno bloga papildinājumu, īpaši to, kur ir gastronomiskās izvirtības aprakstītas!:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: