Gaļas rullīši sicīliešu gaumē (Involtini di carne)

Food_Involtini di carne

Sicīlijā gaļas rullīšus (itāļu val.: involtini di carne alla siciliana, sicīliešu dialektā saukti arī par spiedini vai spitini) pirmo reizi sāka gatavot Palermo zonā, Bagerijas (Bagheria) pilsētas apkaimē un par to jāpateicas arābiem. Vismaz tā tiek uzskatīts. Tieši arābi bijuši tie, kas izdomāja apvienot gaļu ar rīvmaizi, pikantu sieru, rozīnēm un ciedru riekstiem.

Mūsdienās šis ātri pagatavojamais ēdiens tiek pasniegts kā uzkoda vai otrais ēdiens kopā ar atbilstošām piedevām un tas tiek gatavots visā Sicīlijas teritorijā.

Pastāv neskaitāmas tā variācijas, piemēram, Palermo zonā pildījumu pieņemts gatavot no rīvmaizes, pikanta siera (piem., kačiokavallo, itāļu val.: caciocavallo), rozīnēm un ciedru riekstiem, savukārt, Katānijas zonā – no pistācijām vai pikantas salami desas („sasizzeddi”).

Gaļas rullīši ar Brontes pistācijām (involtini di carne al pistacchio di Bronte)

Nepieciešams (4 – 6 pers.):

  • 500 gr gaļas, sagrieztas ļoti plānās šķēlēs;
  • 150 gr vārīta šķiņķa, sagriezta ļoti plānās šķēlēs;
  • 125 gr sasmalcinātu Brontes pistāciju;
  • 125 gr parmezāna siera;
  • krēmveida siera (piem., Philadelphia), ja vēlamies;
  • apmēram 15 – 20 smalki sakapātas salvijas lapiņas;
  • milti vai rīvmaize;
  • lauru lapas;
  • 2 – 3 sarkanie sīpoli, sagriezti šķēlēs;
  • sāls, pipari, olīveļļa.

Pagatavošana:

  • pagatavo pildījuma masu, krēmveida un parmezāna sieru sajaucot ar pistācijām un smalki sakapātām salvijas lapiņām;
  • gaļas šķēles pavisam viegli apslaka olīveļļā, pēc tam apvārta miltos vai rīvmaizē, pārkaisa ar sāli un pipariem;
  • to vidū liek 1 -2 ēd.k.pildījuma masas un pēc tam aizrullē tā, lai izveidotos rullītis (sānu malas ieloka uz iekšpusi);
  • rullīšus sasprauž ar koka irbulīti pa 4 – 5 gabaliem kopā, pa vidu neaizmirstot ielikt pa kādai lauru lapai un sarkanā sīpola gabalam;
  • cep uz pannas, grila vai cepeškrāsnī līdz no ārpuses tiek ir zeltaini brūni.

Involtini di carne

Palermo tradicionālie gaļas rullīši (involtini alla palermitana)

Nepieciešams (8 – 10 pers.):

  • 1 kg liellopu (teļa) gaļas, sagrieztas ļoti plānās šķēlēs;
  • 2 lieli sīpoli;
  • lauru lapas;
  • pildījumam:
    • 300 gr rīvmaizes;
    • 300 gr pikanta (kačiokavallo, aitas siera vai parmezāna) siera;
    • 50 gr rozīnes;
    • 50 gr ciedru riekstu;
    • 1 neliels smalki sagriezts sīpols;
    • smalki sakapāti pētersīļi;
    • olīveļļa;
    • sāls, pipari.

Pagatavošana:

  • nelielā daudzumā olīveļļas apcep smalki sagrieztu sīpolu. Kad tas ir ieguvis zeltainu nokrāsu, pievieno siltā ūdenī izmērcētas rozīnes, ciedru riekstus un rīvmaizi un turpina cept līdz rīvmaize iegūst zeltainu krāsu. Noņem no uguns un pievieno nelielos gabaliņos sagrieztu vai sarīvētu sieru. Visu kārtīgi izmaisa un ja nepieciešams, pievieno nedaudz olīveļļas. Gatavi pildījuma masai ir jābūt salīdzinoši blīvai;
  • gaļas šķēles pavisam viegli apslaka olīveļļā, apvārta miltos vai rīvmaizē, pārkaisa ar sāli un pipariem;
  • to vidū liek 1 -2 ēd.k.pildījuma masas un pēc tam aizrullē tā, lai izveidotos rullītis (sānu malas ieloka uz iekšpusi);
  • rullīšus sasprauž ar koka irbulīti pa 4 – 5 gabaliem kopā, pa vidu neaizmirstot ielikt pa kādai lauru lapai un sarkanā sīpola gabalam;
  • cep uz pannas, grila vai cepeškrāsnī līdz no ārpuses tiek ir zeltaini brūni.

Labu apetīti!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: