Mūsmāju klasiskā lazanja (Lasagne alla bolognese)

Food_Lasagne alla Bolognese

Kā jau rakstīju iepriekšējā rakstā par Ziemassvētku tradīcijām Sicīlijā, tad dažāda veida krāsnī cepti makaroni ir viens no šī perioda tradicionālajiem ēdieniem. Šī recepte ir pamatrecepte, kura pēc vēlēšanās var tikt papildināta ar dažādiem citiem produktiem, piem., rīvētu burkānu, zaļajiem zirnīšiem, šķēlēs sagrieztu cieti vārītu olu, šampinjoniem, šķiņķi. Sicīlijā tā tiek papildināta arī ar baklažāniem, riekstiem, u.c. Tiek taisītas arī dārzeņu (brokoļu, spinātu) un biezpiena lazanjas. Tā kā variantu ir ļoti, ļoti daudz!

Nepieciešams (8 porc.):

  • 200 – 250 gr lazanjas plāksnes;
  • 150 gr. pekorīno vai parmezāna siera, smalki sarīvēts;
  • 100 gr. labi kūstoša siera, piem., provola, mocarella;
  • Boloņas gaumē gatavotai gaļas mērcei:
    • 500 gr. maltās gaļas (puse liellopu, puse cūkgaļa);
    • 1 sīpols, smalki sasmalcināts;
    • 1 ķiploka daiviņa, smalki sakapāta;
    • 50 gr sviesta;
    • 4 – 5 ēd.k. olīveļļas;
    • 1 burkāns, sarīvēts;
    • 1 selerijas kāts, sasmalcināts;
    • 1.5 L tomātu savā sulā bez mizas jeb 40 gr tomātu koncentrāta un 250 ml gaļas buljona;
    • 1 gl. sausa sarkanvīna;
    • sāls, pipari, lauru lapas, timiāna zariņi, svaigi sakapāts pētersīlis, u.c.
  • Bešamela mērcei:
    • 40 gr. sviesta;
    • 40 gr. miltu;
    • 500 ml silta piena;
    • sāls, pipari, svaigi malts muskatrieksts.
  • pārkaisīšanai:
    • 50 gr rīvēta pekorīno vai parmezāna siera;
    • rīvmaize.

Pagatavošana:

  • uz pannas izkausē sviestu, pievieno olīveļļu un viegli apcep sasmalcinātu sīpolu, ķiploku, burkānus un selerijas kātus (iepriekš minētās sastāvdaļas pievieno pakāpeniski, kad iepriekšējās ir apcepušās);
  • pievieno malto gaļu un sautē, līdz izgaro viss liekais šķidrums un tā kļūst viegli brūna. Apslaka ar sarkanvīnu un ļauj tam izgarot. Pēc garšas pievieno sāli un piparus;
  • pievieno iepriekš novārītus zaļos zirnīšus (pēc vēlēšanās) un tomātus savā sulā (vai dārzeņu buljonu un tomātu koncentrātu) un turpina sautēt vismaz 30 minūtes. Ik pa laikam visu apmaisa;
  • pagatavo Bešamela mērci – katliņā izkausē sviestu, pievieno miltus, un visu nepārtraukti maisot, viegli apgrauzdē apmēram 2 minūtes. Turpinot nepārtraukti maisīt (lai neizveidotos kunkuļi), pakāpeniski pievieno siltu pienu (!) un vāra tikmēr, kamēr parādās pirmie burbulīši un masa sāk sabiezēt. Noņem no uguns un pēc garšas pievieno sāli, piparus un rīvētu muskatriekstu;
  • gaļas mērcei pievieno Bešamela mērci un visu pavāra vēl apmēram 5 minūtes. Viss!
  • ņem cepšanai paredzēto trauku un tā apakšējo kārtu noklāj ar gaļas – Bešamela mērci un pēc tam visas sastāvdaļas kārto sekojošā secībā: mērce – lazanjas plāksnes – mērce – siers, līdz izmantotas visas sastāvdaļas. Pēdējo kārtu jeb lazanjas virspusi nokaisa ar rīvmaizi un rīvētu pekorīno sieru;
  • liek cepties iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī 200 – 220 0 C apmēram 30 – 40 minūtes jeb kamēr virspuse ieguvusi zeltainu nokrāsu;
  • ļauj nedaudz nostāvēties izslēgtā cepeškrāsnī;
  • pasniedz siltu gabalos sagrieztā veidā.

Labu apetīti!

P.S. Lieliska uzsildīta nākamajā dienā

il-raguBesciamella (1)Lasagne alla Bolognese

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: