Sicīlijas violetais ziedkāposts (Il cavolfiore violetto di Sicilia)

Food_Cavolfiore

Ziedkāposti ir viena no dārza kāposta pasugām (brassica oleracea var. botrytis), kura zieds tiek izmantots uzturā kā dārzenis.

Vēsture: Tiek uzskatīts, ka to vēsturiskās izcelsmes reģions ir Tuvie Austrumi, lai gan tajā laikā ziedkāposts nemaz neizskatījās pēc mūsdienu ziedkāposta, bet gan vairāk līdzinājās savvaļas kāpostam, kacenkāpostam. Piedzīvojot neskaitāmas pārvērtības, ziedkāposti no jauna parādījās un attīstījās Vidusjūras reģionā (tiek uzskatīts, ka tos ieveda arābi), kur tie bija ļoti svarīgs dārzenis Turcijā un Itālijā jau kopš 600. g.p.m.ē. (itāļu ziedkāpostu grupa ir vissenākā ziedkāpostu grupa, no kuras attīstījās visas pārējās grupas – Eiropas viengadīgie un divgadīgie augi un Āzijas augi). Milzu popularitāti ziedkāposti iemantoja apmēram 16 gadsimta vidū Francijā un pēc tam sākās to plaša attīstīšana Ziemeļeiropā, Britu salās. Mūsdienās galvenās ziedkāpostu ražotājvalstis ir Ķīna, Indija, ASV, Eiropā – Itālija, Francija, Spānija.

Visbiežāk sastopamie ziedkāpostu ziedi ir baltā krāsā, taču pastāv arī citas šķirnes, kuru ziedi ir dzelteni – oranžā, dažādu toņu zaļās vai violetā krāsā.

Sicīlijas violetais ziedkāposts (itāļu val.: cavolfiore violetto di sicilia) ir viens no šādiem īpašajiem, salīdzinoši reti sastopamajiem ziedkāpostu veidiem, kuru diemžēl mūsdienās apdraud citu (balto) šķirņu attīstīšana.

Cavolfiore violetto1

Violetā ziedkāposta īpašības:

  • vidēji vēlīna šķirne (augs tiek iestādīts Jūnijā un raža tiek novākta Novembra – Decembra mēnešos);
  • Sicīlijā visplašāk tas ir audzēts Katānijas zonā, kur simtiem nelielu saimniecību apstrādā apmēram 200 ha un Lentini un Nisseno teritorijās, kur apstrādāti ir apmēram 50 ha;
  • violeto krāsu nosaka tajā esošais antioksidantu antocianīnu daudzums (sastopami arī sarkanvīnā, mellenēs), kas īpaši labvēlīgi iedarbojas uz veselību, pasargājot no dažādām ļaundabīgām un deģeneratīvām saslimšanām, u.c.;
  • satur daudz vitamīnus un mikroelementus, piem., C, K, B grupas vitamīnus, kāliju, fosforu, magniju, cinku, folijskābi, u.c.;
  • atšķirībā no baltā puķkāposta, garšas ziņā tas ir maigāks, saldāks, riekstveidīgāks un mazāk rūgts;
  • piemērots sautēšanai, cepšanai, vārīšanai. Var izmantot arī svaigā veidā dažādos salātos.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: