Rīsu nūjiņas (Crispelle di riso)

Food_Crispelle di riso

Rīsu nūjiņas (itāļu val.: le crispelle / crespelle / zeppole di riso, sicīliešu dialektā: i crispeddi di riso) ir Sicīlijas austrumu pusē, Katānijas zonā, ļoti populārs uz rīsu bāzes gatavots eļļā vārīts saldais ēdiens, kurš tiek pasniegts kopā ar šķidru citrusu augļu medu un apbērts ar pūdercukuru.

Tiek uzskatīts, ka šo ēdienu apmēram 16. gadsimtā ir radījušas Katānijas benediktiešu klostera mūķenes. Tradicionāli šis saldais našķis tiek gatavots ziemas periodā un jo īpaši Tēvu dienas jeb Sv. Džuzepes svētku laikā (19. marts).

Nepieciešams:

  • 300 gr rīsu (arborio, originario);
  • 1 L piena;
  • šķipsniņa sāls;
  • 150 gr miltu;
  • 1 apelsīns, smalki rīvēta tā miziņa un svaigi spiesta sula;
  • 1 tēj.k. cepamā pulvera (vai puse paciņas svaiga rauga, kas izšķīdināts pavisam nelielā daudzumā silta ūdens);
  • 1 tēj.k. kanēļa pulvera (pēc vēlēšanās);
  • eļļa vārīšanai;
  • dekorēšanai:
    • pūdercukurs;
    • 200 gr medus, kas sajaukts ar svaigi spiestu sulu no 1 apelsīna.

Pagatavošana:

  • traukā ieber rīsus, pievieno šķipsniņu sāls, plāni nomizotu apelsīnu miziņu un pārlej ar aukstu pienu. Liek vārīties uz zemas uguns liesmas līdz rīsi ir gatavi un piens pilnībā uzsūcies (apmēram 30 – 40 min.). Vārīšanās laikā nepārtraukti maisa, lai rīsi nepiedegtu. Ja nepieciešams, pievieno papildus šķidrumu – karstu ūdeni vai pienu;
  • kad rīsi ir gatavi, tos pārliek citā traukā un ļauj tiem atdzist;
  • pievieno izsijātus miltus, cepamo pulveri vai izšķīdinātu raugu, smalki rīvētu apelsīnu miziņu, kanēli un pārsegtā veidā ļauj brīdi nostāvēties;
  • galda virsmu vai dēlīti nokaisa ar miltiem un kārto uz tās rīsu masu gareniskā veidā – apmēram 10 cm platumā un 5 mm biezumā. Vienmērīgi nolīdzina to, pavisam viegli pārkaisa ar miltiem un ar nazi sagriež apmēram 5 – 7 mm platas nūjiņas. Ja vēlas tās starp plaukstām var sarullēt un izveidot apaļas;
  • tikmēr uzkarsē eļļu (gatavību pārbauda ar koka irbulīti – ja ap to sāk veidoties burbulīši, tad eļļa ir pietiekami karsta);
  • rīsu nūjiņas liek vārīties eļļā līdz tās no abām pusēm iegūst zeltainu nokrāsu;
  • kārto uz virtuves papīra dvieļa notecināties;
  • pasniedz viegli siltas vai pilnībā atdzisušas pārkaisītas ar pūdercukuru vai papildinātas ar medu, kas sajaukts ar svaigi spiestu apelsīnu sulu.

Labu apetīti!


Crispelle di risoCrispelle di riso1Crispelle di riso2


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: