Humoss (Hummus)

Humoss (itāļu val.: Hummus) ir arābu izcelsmes Tuvajos Austrumos un Vidusjūras valstīs ļoti populārs ēdiens, kura galvenās sastāvdaļas ir turku zirņi jeb aunazirņi, sezama sēklu pasta, citroni un ķiploki. Tā pagatavošanas process ir ļoti vienkāršs un rezultāts – ļoti sātīgs un veselīgs!

Sastāvdaļas (4 – 8 pers.):

  • 300 gr. sausu turku zirņu;
  • 2 ēd.k. sezama sēklu pastas (tahini);
  • 2 citronu sula;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • olīvu eļļa;
  • sāls, svaigi malti pipari;
  • dekorēšanai – asie sarkanie (čili) pipari un pētersīļi.

Pagatavošana:

  • zirņus iemērc ūdenī uz 8 – 12 stundām (piem., visu nakti)  tā, lai ūdens būtu apmēram divas (2) reizes vairāk nekā pašu zirņu;
  • pēc tam zirņus noskalo un vāra tīrā ūdenī apmēram stundu, neaizmirstot vārīšanās procesa beigās pievienot nedaudz sāls. Gatavos zirņus nokāš un atstāj atdzist;
  • tikmēr pagatavo citrona sulu;
  • visas sastāvdaļas  ieber virtuves kombainā (turku zirņus, tahini, citronu sulu, šķipsniņu sāls, svaigi maltus melnos piparus un caur spiedi izspiestu ķiploku) un sablenderē līdz izveidojas viendabīga masa. Ja masu vēlas krēmaināku jeb mīkstāku, pievieno nedaudz olīvu eļļas;
  • pasniedzot dekorē ar smalki sakapātiem pētersīļiem un čili pipariem, kā arī pāris veseliem turku zirņiem. Pasniedz kopā ar viegli grauzdētu maizi.

P.S.

Ja nav iespējams iegādāties sausus turku zirņus, tad var izmantot arī konservētos. To uzturvērtība nemainās!

Sezama sēklu pastu (tahini) var pagatavot arī mājas apstākļos, uz 1 glāzi sezama sēklu rēķinot apmēram 1/3 – 1/2 glāzi eļļas. Abas sastāvdaļas tiek sablenderētas līdz izveidojas viendabīga masa. Ieteicams izmantot saulespuķu vai zemesriekstu eļļas un neizmantot olīvu eļļu, jo tai ir pārāk spēcīga garša.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: