Astoņkāju salāti (Insalata di polpo)

Food_Insalata di polpo

Apmeklējot zivju tirgu, ļaujos pārdevēja ietekmei, kurš apgalvo, ka no visām zivīm šodien visīpašākais ir astoņkājis. Viņš to paņem rokās, lai apliecinātu tā svaiguma pakāpi un izrādās, ka astoņkājis ir svaigāks par svaigu – tas ir dzīvs un gandrīz vai skatās man acīs!

Food_Octopus salad

Tieši tāpēc nolemju, ka šodien taps astoņkāju salāti, kas (īpaši vasaras sezonā) ir viena no pieprasītākajām uzkodām Vidusjūras reģiona valstīs. Astoņkāji ir arī ļoti veselīgi. Tie satur maz taukvielu un daudz minerālsāļus, vitamīnu A un ir bagāti ar olbaltumvielām.

Lai pagatavotu astoņkāju salātus, nepieciešams pavisam maz sastāvdaļu. Arī pats pagatavošanas process ir ļoti vienkāršs, bet pats galvenais – astoņkājiem jābūt pēc iespējas svaigākiem, lai tie būtu īpaši mīksti un tos nedrīkst pārvārīt.

Nepieciešams (4 pers.):

  • 1 kg astoņkāju;
  • 2 burkāni;
  • 4 ķiploku daiviņas;
  • 2 lauru lapas;
  • 2 krustnagliņas;
  • neliela bunte pētersīļu;
  • olīveļļa;
  • 2 – 3 citroni;
  • sāls, svaigi malti melnie pipari;
  • 1 – 2 smalki sasmalcinātas sālītu anšovu filejas (pēc izvēles).

Pagatavošana:

  • zem tekoša auksta ūdens kārtīgi nomazgā astoņkāji, lai aizskalotu visus iespējamos smilšu graudiņus;
  • liek vārīties katlu ar aukstu ūdeni, kuram pievieno nedaudz sāls, lauru lapas, krustnagliņas, 2 ķiploka daiviņas, burkānus un ja vēlas, tad arī 1 – 2 seleriju kātus;
  • tikmēr nomazgāto astoņkāji noliek uz galda virsmas un izgriež tā acis, veicot nelielu iegriezumu nedaudz pirms un pēc tām;
  • kad ūdens ir uzvārījies, turot astoņkāji aiz tā galvas, apmēram 3 reizes tā kājas iemērc ūdenī (tās paliks mīkstas un sačokurosies), pēc tam liek katlā visu astoņkāji un vāra uz vismazākās uguns apmēram 30 – 40 min (es parasti rēķinu 20 min uz katriem 500 gr svara);
  • kad astoņkājis ir gatavs (gatavību var pārbaudīt, iedurot dakšu tā biezākajā daļā – ja dakša ieduras salīdzinoši viegli, tad tas ir gatavs), atstāj to atdzist tajā pašā ūdenī, kurā tas vārījās;
  • pēc tam noskalo zem tekoša auksta ūdens un ar rokām noberž visu lieko ādu. Pēc tam sagriež 1 – 2 cm lielos gabaliņos un kārto traukā;
  • pagatavo mērci: smalki sakapā 2 ķiploka daiviņas un pētersīļus (ja izmantojam, tad arī sālīto anšovu filejas), pārlej ar olīveļļu un svaigi spiestu citronu sulu, pēc garšas pievieno sāli un melnos piparus un ar šo mērci pārlej astoņkājus. Atstāj uz kādu brīdi ledusskapī.
  • pasniedz aukstus, atdzisušus.

Ledusskapī var uzglabāt 2 – 3 dienas!

Food_Octopus salad (1)Food_Octopus salad (2)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: