Tiramisu

Food_Tiramisu

Maigs, gaisīgs un dievišķīgs. Aristokrātisks. Neatkārtojams.

Klasisks itāļu (nevis sicīliešu) deserts, kurš mūsu mājās ir Nr.1.

Lai gan pastāv daudzas un dažādas leģendas par šī deserta izcelsmi, tomēr tiek uzskatīts, ka pirmo reizi tas tika pagatavots 17.gs., kad Toskānas lielhercogs Kozimo III de Mediči (Cosimo III de Medici, 1642 – 1723) nolēma apciemot blakus esošo Sjēnas (Siena) pilsētu. Vietējie pavāri, gribot izpatikt viņa aristokrātijai, lielam saldummīlim, nolēma pagatavot jaunu desertu, kuru nosauca par “hercoga zupa” (zuppa del duca). Hercogam tik ļoti iepatikās šis jaunais deserts, ka tā recepti viņš aizveda sev līdzi uz Florenci. Tālāk tā aizceļoja uz Treviso, bet no turienes uz Venēciju. Un tieši Venēcijā tas ieguva savu pašreizējo nosaukumu – “Tiramisu” (tira – mi – su), kas no itāļu valodas varētu tikt tulkots kā “paceļ mani augšup”, “pacel mani debesīs”, “uzmundrini manu omu”. Kurtizānes to atzina par kalorijām bagātu, vieglu un uzbudinošu desertu, ar kuru centās mieloties pirms īpaši svarīgām vizītēm un pieņemšanām.

Arī recepšu variācijas ir daudas un dažādas (katrā reģionā un restorānā to taisa atšķirīgu), taču klasiskajā variantā tā galvenās sastāvdaļas ir maskarpone siers un svaigas olas, tāpēc vislabāk ir izmantot zināmas izcelsmes olas. Arī pievienotie alkohola veidi var būt atšķirīgi – Marsala, Amaretto, konjaks, tumšais rums, u.c.

Nepieciešams (12 pers.):

  • 5 – 6 olas, dzeltenumi atdalīti no baltumiem;
  • 100 gr cukura;
  • 500 gr Mascarpone siera;
  • apm. 400 gr cepumu saukti par dāmu pirkstiņiem (savoiardi);
  • apm. 300ml atdzesēta espresso kafija;
  • rūgtais kakao pulveris;
  • šķipsniņa sāls;
  • 1 ēd.k.  pēc izvēles – Marsala, Amaretto, konjaks, tumšais rums (alkoholu var arī nepievienot vispār).

Pagatavošana:

  • uzvāra kafiju, pievieno alkoholu (ja pievieno) un atdzesē;
  • atdala olbaltumus no dzeltenumiem;
  • dzeltenumus kopā ar cukuru saputo gaišās putās, uzmanīgi iecilā vai lēnām iemaisa maskarpone sieru;
  • olbaltumus ar šķirpsniņu sāls saķul stingrās putās un pēc tam iecilā dzeltenuma – maskarpones masā;
  • biskvīta nūjiņas no abām pusēm iemērc kafijā un kārto traukā vienu pie otras;
  • nākamajā kārtā liek krēmu tik daudz, lai tas pilnībā nosegtu biskvīta nūjiņas. Viegli pārkaisa ar kakao. Procesu atkārto tikmēr (biskvīta nūjiņas – krēms – kakao), kamēr izmantotas visas sastāvdaļas. Virsējā kārtā liek krēmu, kuru pārkaisa ar kakao;
  • trauku liek ledusskapī uz pāris stundām (es parasti taisu iepriekšējā vakarā, ja paredzēts lietot nākamajā dienā).

Tiramisu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: